La masia de Can Sales, en el terme municipal de Terrassa, va ser la primera finca d’agricultura regenerativa de tot el Vallès Occidental. Ara, dos anys més tard, fa un pas més i també oferirà un servei d’allotjament agroturístic i inaugura una agrobotiga. L’estrena oficial tindrà lloc aquest cap de setmana, del 4 i 5 d’octubre, aprofitant que se celebra la desena edició de Benvinguts a Pagès La Festa, que busquen acostar la pagesia als infants de manera didàctica, amena i divertida.
Un dels eixos són les visites guiades a les granges, horts i petites explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país. I dins de l’ampli programa d’activitats hi trobem poder conèixer de prop el projecte Geosmina, impulsat per Xavier Aliart, enginyer agrònom expert en agricultura regenerativa, i amb l’ajuda de la seva família. És la primera vegada que Can Sales participarà d’aquest esdeveniment i ho farà amb molta il·lusió, sobretot, perquè ho aprofitarà per iniciar oficialment una nova etapa.
Per poder fer la visita guiada a Can Sales, cal fer una reserva prèvia a aquesta pàgina web, en la qual també podrem trobar totes les activitats i agents participants a Benvinguts a Pagès. Per exemple, al nostre entorn, també s’organitza l’activitat familiar “Tanit, la remeiera, una aventura a l’Anella Verda“, que consisteix en la lectura d’un conte i una part lúdica on els infants podran donar menjar a les ovelles o aprendre a preparar bombes de llavors.

Productes de quilòmetre 0 en un entorn privilegiat
Sobre la nova etapa que tot just ara comença, Aliart explica a MónTerrassa que s’ha aconseguit la llicència per convertir la masia en agroturisme. D’aquesta manera, s’han habilitat dues habitacions i una sala annexa perquè es pugui gaudir de l’entorn privilegiat que ofereix aquest espai ubicat a l’Anella Verda Terrassa.
“Creiem que podem atreure un perfil divers, des de famílies, segurament estrangeres, que vulguin gaudir del turisme de natura fins a viatgers que venen per negocis”, apunta el terrassenc, que subratlla que “ens trobem a pocs quilòmetres de Barcelona, en una zona amb poca oferta hotelera i amb demanda, i Can Sales és un espai prou atractiu per oferir un espai per dormir”. Recalca que la idea inicial del projecte Geosmina ja incloïa aquest servei, però que no ha estat fins ara quan ha estat possible fer les obres de reforma. “No tenim experiència, però hi estem molt il·lusionats”.
L’altra gran novetat és l’agrobotiga. Després d’un temps oferint els seus productes cultivats i de km 0 a restaurants de Terrassa i Sabadell, han decidit abandonar aquesta línia i apostar per crear la seva pròpia xarxa de distribució amb una botiga a la mateixa Masia. “Volem que siguin els clients qui vinguin a la finca, i eliminar el sistema de repartiment. La intenció és que aquelles persones que surten a passejar i fer una excursió pel nostre entorn natural, aprofitin per venir a la botiga a comprar les hortalisses i fruites, l’oli i les olives en conserva o tota la gamma de productes fets amb espígol”, apunta Aliart.
Aquest pas ha estat possible gràcies a l’increment de producció i a la necessitat de reduir els costos que causaven el repartiment. L’agrobotiga estarà només oberta els divendres a la tarda i els caps de setmana, i es podran trobar aliments frescos i de temporada. “Hem fet noves plantacions, ara estem aprofitant 6 de les 9 hectàrees de conreu. Tenim encara opcions de créixer, però ho farem a poc a poc”, subratlla, tot afegint que cal tenir en compte que la finca també té més de 50 hectàrees de terreny forestal, d’on en treure bolets, llenya i plantes aromàtiques, que també es posaran a la venda.

Nou sistema per protegir els cultius més vulnerables
El projecte Geosmina busca donar a conèixer una metodologia d’agricultura més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ja que estalvia grans quantitats d’aigua i no utilitza agents químics ni gran maquinària per treballar la terra. L’innovador sistema de conreu el fa més resistent a les condicions ambientals del canvi climàtic i combina la pastura, l’explotació de bosc i el cultiu al camp per afavorir la biodiversitat i l’enriquiment del sòl, segons explica Aliart. Malauradament, s’ha hagut de renunciar al cultiu de secà, a causa de les continuades onades de calor i sequera que hem patit i que el van inviable.
Tanmateix, hi ha una ferma aposta pels arbres fruiters i per les hortalisses. I ja s’ha pensat en un nou sistema per combatre la calor. “La solució que posarem immediatament serà la construcció d’un umbracle per fer una zona d’ombra per aquells cultius de fulla que més pateixen l’efecte de les altes temperatures i la radiació. És una tècnica innovadora que no és habitual per als productes d’horta, i que serà a l’estil dels túnels d’hivernacles, però en lloc d’utilitzar plàstic, farem malla d’ombreig.
La Masia manté la col·laboració amb escoles de producció agrícola -a la de Castellar, s’hi ha afegit aquest any la de Manresa-, i aposta per tenir un espai divulgatiu i proper als estudiants més menuts que vulguin conèixer com funciona una explotació agrícola. I qui s’hi acosti aquests dies, també podrà gaudir d’una exposició d’art on es podran veure peces de ceràmica artística creada per Ariadna Aliart, pintures d’Eulàlia Llopart i aquarel·les de Josep Aliart.
