Aquest diumenge, dia 30 de març, a La Mola no hi cabia ni una agulla. Desenes de persones s’han trobat dalt del cim més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Després d’uns dies de fortes precipitacions, de núvols grisos i de temperatures de ple hivern, hem tingut una treva, i no ha costat gens ni mica que els terrassencs (i vallesans) hagin decidit posar-se les botes de muntanya i enfilar cap a un dels punts més emblemàtics de la comarca. N’hi havia moltes ganes, pel que sembla.
El veritat és que ha fet un dia esplèndid, amb un sol generós i unes vistes d’aquelles espectaculars, que permetien albirar quilòmetres i quilòmetres a la rodona. La taula d’orientació ha estat un dels llocs més concorreguts i fotografiats.
I malgrat que ja no hi ha pas cap restaurant o font d’alimentació a La Mola, això no ha impedit que l’afluència de famílies i amics que decideixen pujar-hi vagi a la baixa, no, almenys, quan el temps acompanya i parlem d’un diumenge. I, molts, decideixin fer-hi un mos. Que per això hi ha la taifa.
Aquest és l’aspecte que presentava a mig matí:
Una afluència en general a la baixa, però no al cap de setmana
El passat mes de febrer, la Diputació de Barcelona feia balanç de les actuacions fetes al cim de la Mola per garantir-ne la preservació, com a espai de sòl protegit, d’alt interès arqueològic i paleontològic, “fins ara molt degradat”, segons indicaven i que va ser un dels motius pels quals es va decidir tancar el famós restaurant. Des que aquest es va tancar, ara fa un any, l’afluència de visitants s’ha reduït un 21% i això, segons l’ens, ha contribuït a la recuperació progressiva de l’entorn. De 171.847 el 2023 -23.000 hi feien un àpat- es va passar a 135.767 el 2024.
Tanmateix, tot i que aquesta nova realitat es pot veure els dies de cada dia, els dies laborables, vaja, no es palpa ni de bon tros quan arriba el cap de setmana, especialment ara, que comença el bon temps amb l’arribada de la primavera. L’atractiu de pujar a La Mola s’ha mantingut intacte, hi hagi o no un lloc on fer una cervesa i menjar una bona botifarra, o hi hagi o no els rucs.
Això sí, el Pla de futur de La Mola es manté intacte i segueix el seu ritme, d’aquí que no fa pas gaire, es veiessin els darrers helicòpters pujant i baixant del cim carregats d’encara alguns materials que havien quedat oblidats a l’establiment. L’actualització del Pla director de Patrimoni Arquitectònic contempla l’anàlisi i elaboració de propostes d’actuació de restauració del conjunt monumental. La Sala Mirador, el que era el menjador del restaurant, acollirà una exposició permanent sobre tot el conjunt, en la qual s’explicarà la història del monestir, els canvis soferts, la recuperació i el seu ús amb el pas del temps.
