L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha iniciat un estudi sobre les diferents varietats d’olivera que es troben dins del Parc Rural del Montserrat. La finalitat d’aquesta investigació és tenir ben definides les característiques de cada una de les varietats que es conreen a l’àrea del Parc.
Actualment ja s’han identificat les tres varietats que hi ha el Parc: la varietat Vera o Vera del montserratí, la Palomar, també coneguda com Olesana, i la Becaruda.
Les tres varietats, una a una
Varietat vera del Montserratí: Conreada majoritàriament als municipis de Collbató (Baix Llobregat) i el Bruc (Anoia), tot i que en trobem exemplars al Bages i al Vallès, té un vigor mitjà, un port semierecte i una productivitat mitjana i poc alternant. És una varietat androestèril. El fruit és ric en polifenols, que fan que l’oli sigui de fruitat verd intens. En boca és contundent, amb amarg, picant i astringent ben marcats, tot i que manté un grau de dolçor suficient per a compensar-los. Aromes secundàries de tipus verd suau, amb predomini de notes de fonoll i fruita seca, que contrasten una mica amb la potència de boca.
Varietat becaruda: L’olivera és vigorosa i de port obert. Productiva i un poc alternant, és de maduració primerenca. Les flors són androestèrils. El fruit és de color negre en plena maduració. Varietat de doble aptitud: per a oliva de taula i per a l’almàssera. L’oli té un fruitat mitjà, més madur que verd, amb connotacions de fruita seca i d’herba tallada. En boca és marcadament dolç, sense astringència, amb un picant mitjà i un amarg lleuger, i amb connotacions aromàtiques de fruites madures i de poma. El conjunt resulta molt suau i gens dominant. La becaruda és una de les varietats d’olivera més emblemàtiques d’Ullastrell. Al municipi l’extracció de l’oli d’oliva verge extra es processa de manera artesanal tant al Celler Vitícola d’Ullastrell com al Celler Molí del Morral, la qual cosa permet assaborir tota la seva essència.
Varietat palomar o olesana: Originària d’Olesa de Montserrat, es conrea al Baix Llobregat i a l’Anoia. L’entrada en producció és precoç, amb una productivitat mitjana i alternant. Arbre de poc vigor, de port erecte, i amb fulla el·líptica. Té una maduració molt primerenca i els fruits es desprenen molt fàcilment, la qual cosa en facilita la recol·lecció. Varietat androestèril, poc rústica, sensible a l’ull de gall i a la mosca de l’oliva. L’oli és de fruitat mitjà, amb notes verdes i madures. Presenta aromes secundàries de percepció retronasal, principalment d’herba, de fruites madures i de fruites verdes. La intensitat de dolç en boca és mitjana, amb picant i amarg d’intensitat lleugera. El conjunt resulta equilibrat. Té baixa estabilitat, per la qual cosa cal vigilar les condicions d’emmagatzematge i d’envasament. És un oli excel·lent per als mercats de Nadal i de proximitat.
La recollida d’olives, a l’octubre
Durant el mes d’octubre es té previst recollir les olives, elaborar l’oli i, finalment, analitzar-lo i estudiar-lo amb profunditat.
Antònia Ninot, investigadora del programa de Fructicultura de l’IRTA, explica que de cada varietat es farà una breu descripció i s’analitzarà l’àmbit territorial del conreu, les característiques agronòmiques, morfològiques, elaiotècniques de la varietat i el perfil sensorial típic. L’estudi serà possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, en el marc de les accions que es duen a terme per dinamitzar el sector agroalimentari al territori.