MónTerrassa
La Diputació rebla que baixarà el nombre de visitants de La Mola

El pla de futur i sostenibilitat de La Mola es farà en sis fases, segons el projecte que ha presentat la Diputació aquesta setmana. Amb el tancament de l’històric restaurant ubicat al cim del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, dins d’un antic monestit benedictí, comença una nova etapa. On el que es prioritzarà serà l’educació ambiental i es potenciaran els valors patrimonials naturals i arquitectònics.

Sobre l’afluència de visitants a La Mola, els informes de la Diputació de Barcelona, a més, indiquen que amb el tancament del restaurant es reduirà significativament el nombre de visitants. Acabar amb la massificació és un dels grans reptes, per evitar un procés de degradació de l’espai més conegut i emblemàtic. Es reformularan els aparcaments i no es descarten els busos llançadora, com en altres espais protegits del país.

El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, ha recordat que l’alta afluència de visitants a La Mola, 200.000 anuals (23.000 han fet un àpat al restaurant) durant el darrer any -de setembre a setembre-, també obliga a buscar fórmules per evitar el col·lapse de l’espai agreujat després de la pandèmia de la Covid-19.

Es reforçarà el personal d’informació per explicar als visitants tots els racons d’interès

L’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, ha explicat que es reforçarà el personal d’informació per explicar als visitants tots els racons d’interès del parc per no sobrecarregar la pujada al cim pel camí dels Monjos, la via principal d’accés, i descobrir altres paratges excepcionals del parc. Hi conflueixen, al tram més elevat, els excursionistes que surten de Can Robert/Can Pobla i dels Dipòsits.

Per arribar al monestir s’hi pot anar per tres vies principals: camí dels Monjos (3,2 km amb un desnivell de 400 metres); camí de Can Robert/Can Pobla (2,7 quilòmetres amb un desnivell de 275 metres); i des del coll d’Estenalles (6 quilòmetres i una mica més amb un desnivell acumulat de 420 metres). No s’hi pot accedir amb vehicle motoritzat. Des de fa anys, ja no s’hi veuen tampoc les motos de trial, activitat prohibida.

“Tenim dues ciutats de més de 200.000 habitants a tocar i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac comença a tenir la mateixa pressió que Collserola”, ha apuntat l’alcalde.

Les sis fases per tenir una nova Mola

La primera fase començarà aquest mes de gener i inclou fer els estudis necessaris. L’última, prevista per al setembre de 2026, és l’inici de la construcció d’un sistema d’energia renovable, la captació d’aigua de boca i el seu tractament i un sistema de depuració de residus. També es preveu millorar l’entorn del cim, els camins i els sistemes de transport. Segons els terminis marcats per la Diputació, totes aquestes actuacions haurien d’estar enllestides a principis de 2027.

El que no inclou el pla, tot i que és un document “viu” que pot incorporar modificacions, és l’obertura d’un nou restaurant. Xesco Gomar ha recordat que al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac hi ha una setantena de restaurants que poden satisfer sobradament la demanda dels visitants.

Més notícies
Notícia: Els defensors del restaurant més inaccessible atapeeixen La Mola
Comparteix
Els concessionaris estaven emocionats, i amb alguna llàgrima quan els excursionistes se'ls acostaven i els donaven escalf
Notícia: 80 tones de mercaderies i residus cada any a La Mola
Comparteix
Gomar ha recordat que el restaurant de La Mola servia 23.000 àpats anuals
Notícia: La Diputació parla de degradació extrema de La Mola
Comparteix
Pel que fa a l’entorn natural, han parlat de l’erosió del camí dels Monjos pel pas dels rucs
Notícia: Un pla de 2,6 milions d’euros per crear una Mola diferent
Comparteix
El que no hi cap en el Pla de Futur és el restaurant

Comparteix

Icona de pantalla completa