MónTerrassa
I després de la calorada… arriba un avís per pluja intensa
  • CA

I després de la calorada que hem patit aquesta setmana, ara arriba la pluja. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de pluja per aquest divendres, dia 5 d’agost. El llindar representatiu que es pot esperar és de fins a 20 mm en només 30 minuts. L’alerta és de 3 sobre 6 arreu de Catalunya, mentre que a la nostra comarca el perill ha estat considerat “Mitjà -Moderat”. A més, avisen que els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent.

S’espera que la pitjor part tingui lloc entre les dotze del migdia i les sis de la tarda, tot i que els ruixats poden arribar des de bon matí. A partir d’aquesta hora, està previst que la tempesta es concentri a la part sud del país. S’acumularan quantitats poc abundants de precipitació, localment abundants o molt abundants.

Incendi forestal i episodi de sequera

Malgrat les precipitacions, no s’espera que els termòmetres baixin massa. Meteocat afirma que la “temperatura mínima serà similar, i la màxima serà similar o lleugerament més baixa a punts de la meitat nord”. Així que de refrescar poc o gens. De fet, la comarca continua amb el Pla Alfa Nivell 2 activat, en risc d’alerta màxima per incendi forestal. Caldrà veure si les precipitacions son prou abundants per fer que aquest es desactivi o si en ser torrencials fa que el terreny no absorbeixi l’aigua i encara faci més mal que bé.

De cara a dissabte, la previsió del Meteocat apunta que tornarà a regnar el sol i que les temperatures tornaran a elevar-se.

Com era previsible, l’estiatge climàtic s’ha solapat amb l’actual període de sequera en curs. Això és, l’estiu és una estació seca a gran part del territori i, per tant, poc probable a compensar dèficits de precipitació previs. Per agreujar la situació, els mesos de maigjuny i juliol han estat excepcionalment càlids i sense precipitació destacada a les zones més afectades per la sequera. Només les tempestes dels darrers dies han afectat zones com l’Alt i Baix Penedès, oest de l’Anoia, Bages, Berguedà, nord d’Osona, Pallars Jussà i Solsonès, zones on els dèficits de precipitació començaven a ser preocupants i a afectar seriosament a l’estat de la vegetació. La sequera pot qualificar-se d’excepcional en zones del litoral i prelitoral central, va camí de ser-ho al nord-est del país, i s’intensifica a la Catalunya central, encara que la precipitació de la darrera setmana ha permès millorar la situació a curt termini

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a agost 04, 2022 | 12:36
    Gironí. agost 04, 2022 | 12:36
    Tan de bo l'encertin; tanmateix m'ho creuré quan ho vegi, aixó de que plourà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa