Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté en la fase d’alerta el pla PROCICAT per onada de calor, i Terrassa no se’n salvaràs pas. L’episodi, que es va iniciar el passat dimarts, 12 de juliol, té una petita treva avui 20 de juliol, i demà dijous, 21, per tornar a les temperatures extremes a partir de divendres.

Les darreres jornades han estat dures, amb unes temperarures que impedien desenvolupar amb normalitat tasques al carrer. I les nits han estat d’aquelles tan típiques de l’estiu on és impossible dormir i es cerquen totes les opcions possibles per descansar.

Els termòmetres de Terrassa tornaran a marcar temperatures per sobre dels 36 graus a les hores centrals del dia.

Sense previsió de superar els llindars

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les temperatures han de seguir elevades avui i demà però sense previsió de superar els llindars. A partir de divendres al matí, a les comarques del prelitoral de Barcelona -on s’encabeix Terrassa i la comarca del Vallès Occidental- les temperatures podran ser molt elevades i amb probabilitat de superar-se la temperatura màxima extrema; i ja a partir del migdia incorporar-se a aquest avís de calor les comarques de la Catalunya Central i de Ponent.

Es preveu que la situació s’allargui fins la setmana vinent, especialment diumenge, dilluns i dimarts.

Protecció Civil ha enviat aquesta actualització als ajuntaments per tal que mantinguin els seus espais habilitats com a refugis climàtics per les persones que no disposin de sistemes de climatització a les seves llars.

Salut manté el pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor

El Departament de Salut manté el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Segons ha informat el departament de Salut, des de l’inici de l’actual onada de calor el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a 102 afectats dels quals 37 han estat traslladats a centres sanitaris.

Consells davant la calor

  1. Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  2. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  3. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  4. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  5. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  6. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  7. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  8. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Nou comentari

Comparteix