MónTerrassa
Prohibicions i sancions a L’Anella Verda

Aquest dimecres, dia 4 de gener, ha entrat en vigor la nova ordenança municipal de l’Anella Verda de Terrassa, en la qual es regulen els nous usos, prohibicions i sancions. D’aquesta manera es compta amb una normativa que determina la freqüentació i exercici de les activitats que fa la ciutadania respecte esport, turisme, educació o lleure.

Consta d’un total de 51 articles, distribuïts en 8 capítols diferents, que recullen els diferents àmbits com són les disposicions generals de la normativa; la protecció del patrimoni natural i rural; la regulació de les condicions per l’ús dels camins públics o d’ús públic i de la mobilitat dins aquest entorn natural, com també vetllar perquè els comportaments no siguin incívics, de la celebració d’activitats esportives o de lleure (curses, caminades…) i del control i vigilància de la seva aplicació. El personal de medi ambient que faci la funció inspectora, supervisarà que les conductes s’ajustin a la norma i podrà demanar a la policia que exerceixi les funcions d’autoritat.

La nova ordenança regula, entre altres, aquests aspectes:

– Fauna i flora: l’Anella Verda és l’hàbitat de diferents espècies de fauna silvestre, algunes d’elles protegides, i també és l’entorn natural on es desenvolupen activitats agrícoles, ramaderes, com pot ser el pasturatge i el pas de ramats, el trànsit i treball de la maquinària agrícola. Les persones usuàries han de mantenir un comportament respectuós per preservar aquest entorn.

– Camins: Per protegir-los i preservar-los cal evitar que els vehicles estacionin en llocs no habilitats impedint el pas a la resta d’usuaris, o que es facin usos que puguin afectar o malmetre el domini públic.

– Anar a peu: s’ha de fer pels camins o senders existents. Està prohibit obrir-ne nous vials i, també creuar i trepitjar els camps de conreu i els seus marges.

– Desplaçar-se en bicicleta: cal circular pels camins que tinguin una amplada igual o superior als tres metres, evitant les derrapades, no superant els 30 km/h i respectant sempre la preferència dels vianants. Els ciclistes no poden anar per corriols, camps a través, roquetars, rieres i torrents.

– Circular amb vehicles de motor pels vials d’amplada igual o superior a 4 metres, excepte en els trams tancats o prohibits, fora dels camins pels tallafocs, les vies forestals d’extracció de fusta, llit sec i torrents i rieres. La velocitat màxima és de 30 km i és aconsellable conduir de manera eficient (apagant el motor quan el vehicle estigui aturat, engegar-lo amb una arrencada suau, utilitzant el fre motor per reduir velocitat i no fer frenades brusques…)

– Passejar amb gossos. Els animals de companyia han d’anar lligats per evitar problemes amb altres persones usuàries, per no destorbar als ramats i per evitar que envaeixin els camps de conreu. A més, les persones propietàries han de recollir les deposicions dels seus animals del camí i, també, de les àrees d’estada. Només poden anar deslligats en els llocs habilitats, o que siguin privats i tancats, i si són gossos de caça, pastors i de policia que participen en activitats autoritzades.

– Residus: Les persones usuàries de l’Anella Verda s’han d’emportar les deixalles que generin i deixar-les amb els contenidors corresponents, un cop arribin a la ciutat.

– Sorolls: Cal evitar sorolls innecessaris i els comportaments o conductes que siguin sorollosos, que pertorbin l’equilibri del medi natural i que molesti les persones.

– Restes vegetals. La seva crema està prohibida, tot i que de manera excepcional es pot autoritzar si és per motius fitosanitaris en arbres i per eliminar restes d’esporga.

Recull de prohibicions i multes de fins a 3000 euros

– Llençar coets, focs d’artifici i objectes que puguin originar un foc. Els focs d’esbarjo han de ser autoritzats per l’administració competent i complint sempre amb les mesures de prevenció d’incendis forestals.
– Les curses amb vehicles de motor
– L’alliberament aeri d’objectes, tipus globus o fanalets.
– L’acampada lliure, la instal·lació de tendes de campanya, l’aparcament i pernoctar en vehicles, furgonetes, autocaravanes o caravanes, fora de les zones habilitades a aquest efecte.
– La construcció i ocupació de cabanes o d’altres estructures

L’incompliment de la normativa comporta unes sancions, qualificades de molt greus, greus i lleus, que poden arribar fins als 3.000 euros. Per compensar-ho, l’ordenança planteja fer hores de compromís social substitutori per fer determinades activitats dins l’àmbit del medi ambient, esports, neteja de la via pública, parcs, jardins i boscos, entre altres. És de caràcter voluntari, gratuït i només es contempla per les infraccions greus i lleus.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Benvinguts al món civilitzat a gener 05, 2023 | 12:57
  Benvinguts al món civilitzat gener 05, 2023 | 12:57
  Ja és hora de picar la cresta als motoristes que circulen per corriols, que provoquen un impacte greu, i que posen en perill la integritat dels que van a peu. Cal controlar l'activitat de les motos amb sistemes de posicionament GPS obligatoris.
 2. Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2023 | 21:24
  Anònim gener 05, 2023 | 21:24
  Cal controlar, els incívics que fan botellot i llencen els residus al medi
 3. Icona del comentari de: Jaume a gener 05, 2023 | 21:24
  Jaume gener 05, 2023 | 21:24
  Cal controlar, els incívics que fan botellot i llencen els residus al medi
 4. Icona del comentari de: Andreu a gener 07, 2023 | 11:34
  Andreu gener 07, 2023 | 11:34
  Les bicicletes haurien de dur un timbre o similar per avisar del seu pas amb temps suficient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa