MónTerrassa
Un projecte a 15 anys vista per renaturalitzar 3 grans trams de les rieres

El govern municipal ha presentat el seu projecte, entre 15 i 20 anys vista, per renaturalitzar tres grans trams de les rieres de Terrassa. L’alcalde Jordi Ballart ha estat el responsable de presentar l’estratègia de futur enfocada a “neutralitzar l’efecte barrera” de la riera del Palau i la riera de Les Arenes, en un gran acte al Teatre Principal.

Cadascun dels tres trams en què està previst actuar-hi està tractat de manera “individualitzada”, tenint en compte les seves particularitats i necessitats del barri. I s’ha volgut deixar clar que no es tracta d’un projecte ja redactat i tancat, ans al contrari, “estem oberts a solucions creatives, ambicioses i que respectin la història de la ciutat”. 

Per això, ha subratllat que l’acte d’aquest dimarts suposa “un primer pas, l’obertura d’un debat sobre com han de ser les rieres de la nostra ciutat en un futur per generar un major i millor equilibri territorial”. I aquest gran projecte de ciutat es vol “amb el màxim consens social i ciutadà possible”, perquè ha reconegut que no la culminació d’aquesta gran transformació està calendaritzada entre els anys 2035-2040.

Riera de les Arenes, a l’alçada dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord
Riera de les Arenes, a l’alçada dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord

Els tres trams afectats

Així, per exemple, a la riera de les Arenes, a l’alçada dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord, es fa una proposta que manté la funció de riera, però on es guanya espai verd per al passeig, i amb nous recorreguts per la llera, sistemes de connexió entre carrers i que enllaçaria amb el nou eix verd de la zona nord de la ciutat, al Parc de la República.

Per altra banda, a la riera de Palau, es proposen altres projectes que generin nous espais laterals a les lleres, i amb accessos i usos per a la ciutadania. Com a la ronda de Ponent, a la zona de la plaça Josep Pla. Aquesta també és l’opció escollida per la riera a l’alçada del barri de Poble Nou.

La presentació dels tres trams remodelats i projectats s’ha acompanyat amb imatges de com podrien acabar sent. Ballart ha estat clar en recalcar que “les rieres han de continuar fent la seva funció, però volem que deixin de ser una frontera entre barris, per això, apostem per convertir-los en espais de vida i verds”.

Ronda Ponent, a la zona de la plaça Josep Pla
Ronda Ponent, a la zona de la plaça Josep Pla

Fons Next Generation

“Avui és un punt de partida, però la transformació és de llarg recorregut”, ha insistit. El calendari previst estableix que primer cal treballar sobre el Pla Estratègic de Rieres, a partir dels diversos estudis tècnics, anàlisis de professionals externs i experts. A més del treball que està fent des de la Comissió de Rieres i la Taula. Amb la participació àmplia de la ciutadania.

Un cop hi hagi el projecte, caldrà treure-ho a concurs per a la redacció del Pla Estratègic, coordinat amb el Pla Director de Rieres, que està redactant l’ACA. I en tercer lloc, el desenvolupament, que es farà per fases i per trams, amb els recursos que s’aconsegueixin des de totes les administracions. 

En aquest darrer punt, Ballart ha avançat que els dos primers projectes (de la riera de Les Arenes entre pont de Béjar i Pont de Sant Llorenç; i el tram de la riera del Palau, entre Pont de les Arts i pont de l’avinguda de l’Abat Marcet), s’han presentat a la convocatòria de fons europeus Next Generation, amb un import total aproximat de 9 milions d’euros. A l’espera de si es rebrà la subvenció o no, l’alcalde ha manifestat el seu “compromís” d’incorporar-los en el pla d’inversions dels pròxims anys i executar-los progressivament en la mesura del possible.

Riera del Palau al seu pas pel barri de Poble Nou
Riera del Palau al seu pas pel barri de Poble Nou

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mireia a juny 15, 2022 | 09:21
  Mireia juny 15, 2022 | 09:21
  Sí, a 15 o 20 anys.... ja. Prometo , prometo... és l'únic que saben fer fora del Centre. Si no són capaços ni de fer el Parc de La República després de dècades. Al Centre de Terrassa fan obres i inversions. Als barris.... prometen fer-ho. Veieu la diferència ?
  • Icona del comentari de: pepe a juny 15, 2022 | 11:57
   pepe juny 15, 2022 | 11:57
   quina inversió s'ha fet ultimament al centre? per no tenir no hi ha ni piscina municipal ni poliesportiu ni al barri centre ni can aurell dos dels barris mes poblats.
 2. Icona del comentari de: Ricard a juny 15, 2022 | 13:22
  Ricard juny 15, 2022 | 13:22
  Un curs d'aigua és una barrera natural, que simplement cal mantenir raonablement neta d'obstacles. Muntar circs a la llera per guanyar vots és populisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa