MónTerrassa
80 tones de mercaderies i residus cada any a La Mola

El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha explicat que en la darrera renovació de la concessió del restaurant de La Mola, l’any 2018 -que no era prorrogable- ja es van detectar “indicis de col·lapse” a l’entorn del monestir i de “degradació” de l’edifici. Aquest cap de setmana es tanca una pàgina de la història del cim més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El restaurant diu adeu després de gairebé 60 anys. Era l’espai més conegut arreu del món, i per això sempre s’hi podien trobatr estrangers que hi anaven a fer un àpat. Un restaurant que era un pol d¡atracció per ser l’únic on només s’hi podia arribar caminant i on tot el material es transportava en mules.

Gomar ha recordat que el restaurant de La Mola servia 23.000 àpats anuals, el que es traduïa en un volum de transport de mercaderies i generació de residus superior a les 80 tones que estava tenint unes conseqüències “molt evidents” en l’entorn i que obligava a fer “una parada tècnica”. “En aquest espai el pes de la restauració s’havia imposat per sobre de l’educació ambiental i la preservació del patrimoni, que haurien de ser prioritaris”, ha reblat.

Pla de futur del cim de la Mola, situat dins del terme municipal de Matadepera

El responsable de l’ens, i l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, han presentat el pla de futur del cim de la Mola, situat dins del terme municipal de Matadepera (Vallès Occidental). El document recull un conjunt d’actuacions per conservar els valors naturals, històrics i culturals d’aquest indret tan emblemàtic, alhora que pretén compatibilitzar l’activitat turística, esportiva i econòmica del territori.

“Es tracta d’un document viu, que vol fer front als importants reptes ambientals que ens obliga la situació de canvi climàtic que estem patint. Amb aquest pla passem d’un model de gestió antic a un de nou on treballem cap a la reorientació del cim per preservar l’entorn natural i el conjunt monumental”, ha assenyalat Xesco Gomar.

Les accions s’orienten a millorar l’estat de conservació de l’espai, on se situa el monestir de Sant Llorenç del Munt, del segle XI, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i adquirit per la Diputació de Barcelona el 1983.

Comparteix

Icona de pantalla completa