MónTerrassa
Terrassa posa llum a la tragèdia de la riuada pel seu 60è aniversari

Una gran Marxa de Llums il·luminarà Terrassa amb motiu del 60è aniversari de les riuades. Aquest és un dels actes principals que tindrà lloc a la ciutat el dia 25 de setembre, en record d’aquella tragèdia en què molts terrassencs van perdre la vida i la casa. Però no serà ni molt menys l’únic. Impulsats des de l’Ajuntament i la Comissió de Rieres, s’ha organitzat tota una sèrie d’activitats al llarg d’aquest setembre, octubre i novembre en què es reflexionarà, debatrà i recordaran els forts aiguats de 1962. Compta amb la col·laboració de diverses entitats com el Consell de Districte 2, el Museu de Terrassa o l’Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental.

“Avui ens resulta impensable que un episodi de pluges excepcionals tingui conseqüències com les de llavors, pel control urbanístics actual i pels sistemes de prevenció i alertes que disposem. Han canviat moltes coses però això no ens ha de fer caure en l’acomodament”, ha exposat la regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, en l’acte de presentació del programa. I ha afegit que “hem de buscar més millores en seguretat, en prevenció, i també millores socials. No podem caure en l’oblit d’aquells tràgics fets, això seria imprudent, injust i inhumà”.

En el mateix sentit s’ha manifestat la representant de la Comissió de Rieres per l’Associació de Propietaris i Veïns de les Fonts, Mercè Martí, quan ha recalcat que l’objectiu d’aquest òrgan és sobretot la recuperació de la memòria històrica, “no volem que hi hagi oblit, i volem que es faci justícia i construir un futur millor per a la nostra ciutat i per a tothom”.

Programa d’actes del 60è aniversari

Els actes comencen aquest mateix divendres, amb un itinerari guiat “De quan la Riuadà ho canvià tot”, a les 18h, des la plaça de la Dona, on es visitaran els espais del Districte 2 que es van veure afectats per les riuades. Inscripcions gratuïtes a: [email protected] I dissabte, a les 11h, visita guiada a la Riera de Les Arenes, en una visita organitzada per l’ADENC des de la plaça del Pare Alexandre.

El programa d’actes de diumenge s’iniciarà a les 11 del matí amb un itinerari guiat des de l’Estació del Nord, organitzat pel Museu de Terrassa (al preu de 4 euros amb inscripcions al correu [email protected]). Especialment esperat però serà l’acte que tindrà lloc a les 13.30h a la plaça del Tint. Es donarà a conèixer un gran mural commemoratiu realitzat dins del Projecte Terrassa Walls.

Ja a la tarda, els actes es dividiran en tres punts d’origen: Les Fonts (Casal Cívic), Ègara (plaça de la Immaculada) i Poble Nou (Plaça de la Cultura). A les 17h, tindrà lloc l’acció participativa anomenada “Paraules del record” on es convida a la ciutadania a portar el seu record escrit o a fer-ho en aquell moment. A més s’inaugurarà una exposició sobre la riuada del 1962 (serà igual als 3 punts) en un format fotogràfic i amb projeccions audiovisuals. Es podrà veure a Ègara i Poble Nou de 17 a 21 hores, mentre que a Les Fonts es tarà ubicada al Centre Social de l’APV Les Fonts, fins aquest mateix diumenge.

A les 19.30h, està prevista l’Ofrena floral i les lectures simultànies a cada barri. Es podrà seguir l’acte en streaming per l’instagram de @ComissioRieres. I a les 20h, el moment més esperat, la Marxa de llum. Es caminarà en silenci en direcció a les rieres de Les Arenes i del Palau, i es farà amb l’ajuda de frontals, llanternes, telèfons… punts de llum que il·luminin el camí. Des d’Ègara s’arribarà al pont de l’Almeria; des de Poble Nou, a la riera del Palau al pont de l’Avinguda Abat Marcet; i des de Les Fonts, al pont de Mossèn Parramon.

Els altres actes programats són:

28 de setembre a les 18h: inauguració de l’exposició i conferència “La riuada del 62 a Terrassa: l’abans i el després de la ciutat”, a l’Arxiu Històric de Terrassa.

4 d’octubre a les 18.30h: acte de restitució de l’estudi dels danys de la Riuada de 1962 a l’Ajuntament de Terrassa. Amb la presentació del treball de Fausto San José sobre les riuades. A l’Arxiu Històric.

7 d’octubre a les 19h: projecció del documental “Els nens de la riuada”, al Cinema Catalunya.

21 de novembre a les 18.30h: Vídeos testimonials de la Riuada del 62 “Les últimes veus”, al Cinema Catalunya.

I a més, un cicle de conferències promogudes per l’Arxiu Comarcal sobre la perspectiva històrica i social de la catàstrofe. Que seran el 27 de setembre a les 18.30h, “Les conseqüències socials de la riuada: moviment veïnal”, a càrrec de Manel Màrquez; 25 d’octubre a les 19h, “Suburbialització: immigració al Vallès a la postguerra”, amb el professors d’història Martí Marín; el 3 de novembre a les 18.30h, “Les víctimes, les altres veus de la Riuada del 62”, amb Anna Martínez i Susanna Escalera, de l’Associació de Nens Desapareguts de la riuada del 62; i el 29 de novembre, a les 18h, “25 de setembre del 62: la riuada immoral del franquisme”, a càrrec de Jaume Parres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa