MónTerrassa
La Maurina recorda Francisca Redondo alertant de l’auge de l’extrema dreta
Descobriment del quadre de Francisca Redondo que es penjarà a l'equipament
Descobriment del quadre de Francisca Redondo que es penjarà a l’equipament | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Aquest dissabte, dia 30 de novembre, la plaça de la Maurina ha estat una festa. Però no una festa qualsevol, sinó un sentit homenatge a una de les persones que va ajudar a construir el barri, Francisca Redondo. Amb la participació de l’Associació de Veïns, les colles de Diables de La Maurina i Som Maurina, l’Ajuntament ha inaugurat oficialment el Casal Cívic Francisca Redondo.

Ho ha fet amb un acte que ha comptat amb la seva part més lúdica però també amb un vessant reivindicatiu i emotiu de tot allò que va representar l’egarenca. Nascuda a Las Pedroñeras (Cuenca) el 1915, el president de l’Associació de Castilla-La Mancha de Terrassa, Miguel Tomàs, ha recordat que Redondo en va ser sòcia fundadora i presidenta de l’entitat egarenca. “Si som aquí, gairebé 20 anys després, és perquè gent com ella va crear l’Associació. Som hereus d’aquestes persones que ens van marcar el camí a seguir”, ha subratllat Tomàs.

Rut Martínez ha estat l’encarregada de glossar la seva figura i trajectòria vital i professional ressaltant-ne “el coratge, l’alegria i la seva predisposició”. Vinculada des de jove a moviments socials polítics d’esquerres, el 1977 va formar part de les llistes del PSUC i va ser regidora de Sanitat i Medi Ambient del 1981 al 1983. Martínez ha volgut agrair que posar el nom de Redondo al nou equipament cívic “reivindicar el paper veïnal i reflecteix una realitat innegable: que els noms de dones també han d’aparèixer en els espais públics”. La glossa no ha volgut passar per alt l’actualitat política, i per això Martínez ha destacat que “avui, Francisca seria una defensora de la unitat de l’esquerra, i cada dilluns la trobaríem amb els pensionistes i lluitant contra els desnonaments. També faria un crit d’alerta constant dels perills de l’extrema dreta”, ha dit.

La plaça de la Maurina s'ha omplert per l'homenatge a Francisca Redondo
La plaça de la Maurina s’ha omplert per l’homenatge a Francisca Redondo | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Per la seva banda, Vicenta Gallardo, filla de Francisca Redondo, ha realitzat un discurs emotiu sobre la vida de la seva mare, “una gran dona del poble”, donant les gràcies a totes les persones que han treballat per fer possible posar el seu nom a l’equipament. “Portarà el nom d’una dona valenta, que va lluitar per aconseguir uns drets que ens havien tret i per tenir un món més just”, ha apuntat Gallardo que ha narrat la seva faceta política, “es va fer comunista perquè creia en la lluita pels drets dels més vulnerables“, però també personal “era una dona de caràcter fort, empenta, una bona dona, mare i esposa”. Gallardo ha finalitzat també fent un apunt d’actualitat, “ella sempre deia que hem d’estar units i ser forts, perquè els feixistes no han d’apoderar-se mai amb el poder del poble. Què diria avui si veiés el que està passant?”, ha deixat la pregunta a l’aire…

Per acabar l’homenatge i abans de destapar un quadre de Francisca Redondo que anirà col·locat dins del nou Centre Cívic, l’alcalde Jordi Ballart ha dirigit unes paraules als assistents i família de la reconeguda. “Francisca estaria orgullosa del barri i de la seva gent, també d’aquest equipament. Era una dona única, excepcional i una persona enèrgica i implicada. A la Francisca també li devem la democràcia i les llibertats que avui en dia tenim com a societat. No obstant, també estaria enfadada perquè veuria que el món avança cap a les desigualtats i l’auge de l’extrema dreta“, ha apuntat i ha sentenciat, “el millor homenatge que podem fer-li és mantenir viu el seu esperit, valors i causes”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa