MónTerrassa
La Masia Freixa de Terrassa, a punt de ser Bé Cultural d’Interès Nacional
  • CA

La joia de la corona del partrimoni egarenc, la Masia Freixa del Parc de Sant Jordi, va camí de ser aviat Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric. La Generalitat ha iniciat els tràmits per fer que aquesta obra magna de Lluís Muncunill tingui un reconeixement més. La Masia Freixa (1905-1910), edifici d’inspiració gaudiniana, destaca pels seus perfils arrodonits, l’ús de l’arc parabòlic, les arts aplicades i el trencadís de vidre de la coberta. És d’uan bellesa encisadora a qualsevol hora del dia i a totes les èpoques de l’any.

La resolució de la Generalitat

RESOLUCIÓ CLT/3146/2022, de 14 d’octubre, per la qual s’incoa expedient de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, a favor de la Masia Freixa, a Terrassa (Vallès Occidental), i de delimitació del seu entorn de protecció.

El 15 de setembre de 2022, la Direcció General del Patrimoni Cultural va emetre informe favorable a la incoació de l’expedient per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, a favor de la Masia Freixa, a Terrassa (Vallès Occidental), i de delimitació del seu entorn de protecció.

Atès el que disposa la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català,

RESOLC:

—1 Incoar expedient de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, a favor de la Masia Freixa, a Terrassa (Vallès Occidental), i de delimitació del seu entorn de protecció. Aquest entorn consta grafiat en el plànol que figura a l’expedient administratiu.

—2 Notificar aquesta Resolució a les persones interessades, donar-ne trasllat a l’Ajuntament de Terrassa i fer-li saber que, d’acord amb el que estableix l’article 9.3 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, aquesta incoació comporta la suspensió de la tramitació de les llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada, i també la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides. No obstant això, el Departament de Cultura pot autoritzar les obres que sigui manifest que no perjudiquen els valors culturals del bé. Aquesta autorització ha de ser prèvia a la concessió de la llicència municipal, llevat que es tracti de llicències concedides abans de la publicació d’aquesta Resolució.

—3 Obrir un període d’informació pública, d’acord amb el que estableix l’article 8.2 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. Durant el termini d’un mes a comptar de la publicació d’aquesta Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, l’expedient estarà a disposició de totes aquelles persones que el vulguin examinar a la seu central de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura (Palau Moja, carrer Portaferrissa, 1, 08002 Barcelona), a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Barcelona (pl. Salvador Seguí, 1-9, 08001 Barcelona) o electrònicament, amb petició prèvia, a l’adreça [email protected]. Durant aquest termini, es pot al·legar allò que es consideri convenient sobre l’expedient esmentat.

—4 Comunicar aquesta Resolució al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional per a la seva anotació preventiva i donar-ne trasllat al Registre General de Béns d’Interès Cultural de l’Administració de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa