MónTerrassa
Magda Farrés i Òmnium, Gorra Frígia 2019
  • CA
x
Magda Farrés i Òmnium, Gorra Frígida 2019 | ERC TERRASSA

Aprofitant un any més l’inici del mes d’abril per commemorar a la ciutat la proclamació fa 88 anys de la República Catalana, Esquerra Republicana va tornar a omplir el restaurant el Born per retre homenatge a aquelles persones qui han defensat els valors republicans a la nostra ciutat. O, com va definir el candidat d’ERC-MES, Isaac Albert, “fer evident que les arrels del compromís amb la llibertat i els principis republicans ve de lluny a la nostra ciutat i el representen persones i institucions ben diverses”. Persones com la Magda Farrés i Buisan, guardonada d’enguany, qui des dels anys setanta ha estat implicada en la lluita sindical i feminista a la ciutat de Terrassa, des d’encapçalar la manifestació del 10 de setembre del 1976 per la Diada a coorganitzar la concentració amb motiu de les jornades dedicades a la Dona Treballadora l’any 78.

Primeres fites d’una extensa implicació en mobilitzacions per causes que van des del dret a decidir, la llibertat dels presos polítics, la defensa d’una sanitat pública i de qualitat, per un habitatge digne… però especialment pel feminisme (actualment formant part del Casal de la Dona de Terrassa). Un premi que la guardonada va rebre amb modèstia i agraïment:””La meva aportació només és un gra de sorra que suma a molts dels d’aquí. Amb vosaltres comparteixo anhels de canvi i us faig copartícips d’aquest honor perseguint la llibertat”.

Un premi compartit ex aequo amb Òmnium Cultural de Terrassa que enguany fa cinquanta anys. La que va ser la primera delegació de l’entitat fora de Barcelona, compleix mig segle de vida treballant per la cohesió social, els drets civils, la llengua i l’educació. Ho ha fet portant el català a les escoles de Terrassa encara en plena dictadura, promovent la creació de Rialles, promovent la cultura amb premis com el Joan Canyameres o el Maria Rovira… Una trajectòria excepcional que ara suma un nou reconeixement amb el Gorra Frígia que va ser recollit per l’actual presidenta de la delegació d’Òmnium, Anna Carol, i on es va tenir un record especial per Jordi Cuixart, pres polític de l’estat espanyol des de fa més de 500 dies. I un compromís de futur expressat amb fermesa al recollir el reconeixement: “Mai deixarem de treballar per la llengua, per la cultura i la cohesió del país malgrat ens vinguin bufetades de tot arreu. Pensem aguantar 50 anys més! Com a mínim!”. També un record especial en aquest sopar per la Montse Soler i el Raimon Escudé, persones compromeses amb la ciutat i el País que ens han deixat enguany.

“Hem d’omplir les urnes, tenyir-les de groc”

La coincidència de l’acte amb l’inici de la campanya electoral de les eleccions espanyoles ha fet que enguany l’acte hagi conclòs d’una forma diferent, amb totes les persones assistents sortint a la Plaça Didó per fer una multitudinària fotografia d’inici de campanya sota un precepte clar: aconseguir guanyar les eleccions i mostrar que Catalunya vol una República. La candidata terrassenca, Montserrat Font, acompanyada pel candidat a l’alcaldia de Terrassa, Isaac Albert, i el diputat comarcal, Marc Sanglas, ha expressat la seva confiança amb un resultat positiu “Per primera vegada, l’independentisme pot guanyar unes eleccions espanyoles a Catalunya i a Terrassa. Hem d’omplir les urnes, tenyir-les de color groc”.

Isaac Albert ha anat un pas més enllà per defensar els valors republicans de la formació com a fonament i construcció de municipis i País “la República no és només, que també, canviar un Rei per un cap d’estat escollit democràticament o una bandera per una altra… És treballar per construir una societat més culta, lliure i igualitària. És construir pobles i ciutats on tothom pugui desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat d’oportunitats… Vigilem amb els que tot parlant de República la buiden de contingut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa