El recentment guardonat com a millor xocolater del món, Lluc Crusellas, ha visitat Terrassa per oferir una xerrada sobre la seva trajectòria, l’experiència com a guanyador del concurs World Chocolate Masters i per compartir amb prop de 70 comensals algunes de les seves creacions de cuina d’avantguarda amb xocolata.
Crusellas, osonenc de 26 anys i cap de la pastisseria El Carme, a Vic, va ser anomenat la setmana passada com el millor xocolater del món a la vuitena edició del concurs Word Chocolate Masters, després d’imposar-se als representants de 18 països a la final de París, amb un elefant de xocolata de 3 metres.
A l’acte divulgatiu, organitzat pel concessionari Sarsa de Terrassa, Crusellas ha explicat el procés pel qual es fa la xocolata, des que es tracta el cacau a les plantacions de Llatinoamèrica i Àfrica; i ha destacat el cacau d’Indonèsia com el seu preferit, ja que tradicionalment s’asseca el gra amb foc en comptes de deixar-ho al sol, per la humitat inherent a l’ambient del sud-est asiàtic, i que per això produeix un cacau amb un to fumat.

Xocolata blanca i la importància de l’etiquetatge
També ha volgut resoldre el debat entorn a la xocolata blanca, si és xocolata o no, ja que la considera com a tal tot i que estigui feta de la mantega de cacau, la part grassa que s’extreu de fruit, en comptes d’emprar el gra. I ha instat als consumidors a empoderar-se i fer l’esforç de mirar més enllà per saber què mengem, per veure l’origen dels productes. “L’etiquetatge ha de posar xocolata i si no ho posa potser es tracta de succedanis, ja que legalment no ho poden descriure com a tal si no ho és”, ha explicat Cursellas, que ha ofert una xerrada dinàmica i ha donat peu als assistents a preguntar per conèixer els secrets del gremi.
El pastisser ha presentat als comensals quatre peces de xocolata (negre amb cafè, amb llet i cruixent similar al Toblerone, xocolata blanca amb gerds i xocolata amb llet feta amb cacau d’Indonèsia) i alguns bombons fets amb praliné, blat torrat i salat i amb galeta de canyella. El consens entre el públic, que ha aplaudit en diverses ocasions Crusellas durant l’acte, és que han tastat productes bons i de qualitat.

“Hem de conèixer bé el que ens posem a la boca”
El mestre xocolater ha reivindicat en una conversa amb Món Terrassa el treball artesà i el producte de qualitat i de proximitat. “Hem de conèixer bé el que ens posem a la boca i ens fiquem al cos, el producte que mengem”, explica Crusellas, que lamenta que cada vegada més tendim a menjar més producte industrial de poca qualitat en detriment del producte artesà i del petit comerç de proximitat.
“Crec que cal impulsar i fer valorar els oficis tradicionals com a part important de la societat, ja que estan en perill d’extinció”, ha afirmat Crusellas, que explica que se sent amb “responsabilitat” per “fer que hi hagi més coneixement sobre el gremi de la pastisseria i que la gent sàpiga d’on ve i a on va”.
El xocolater està d’acord en el fet que la cuina ha experimentat un auge i està de moda amb la proliferació de programes de televisió divulgatius i concursos, però considera que a la pastisseria encara li falta una empenta més. Per això desitja que la visibilitat que ha guanyat amb el guardó rebut recentment serveixi perquè els joves vulguin introduir-se en el gremi i donar-li continuïtat. “Veig que fa falta planter; hi ha interessats, però costa trobar gent”, afirma. És també per aquest motiu que participa en actes de divulgació com l’organitzat aquest dijous a Terrassa.

El pastisser reconeix que encara no ha tastat el Dàcar, el pastisset de xocolata típic de Terrassa, però afirma que li queda pendent; i explica que no és la primera vegada que visita la ciutat, ja que de petit venia a competir en l’altra passió seva a part de la pastisseria: el ciclisme. De fet, duu al coll de la jaqueta de cuiner els colors que porten els ciclistes professionals per representar els cinc continents.
Finalment, Crusellas descrit aquest últim any dedicat a la preparació pel concurs World Chocolate Masters com dur i amb sacrificis com no poder veure tant els amics ni tenir vacances, però “increïble” i el millor de la seva vida. “Ha estat un gran somni aconseguit que m’ha fet créixer molt, envoltat del millor equip”, ha afirmat.
