MónTerrassa
La llista de represaliats pel feixisme a Terrassa puja a 6.000
  • CA

Les persones represaliades i víctimes del feixisme a Terrassa ja són gairebé 6.000. Així ho ha anunciat la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, en un acte institucional en commemoració al Dia Nacional en Memòria de les víctimes de la Guerra Civil i víctimes de la repressió de la Dictadura Franquista. Els darrers estudis han incorporat un total de 1.662 persones a les 4.239 que ja figuraven als llistats, publicats en forma de dades obertes al portal d’Open Data Terrassa, de tal manera que Terrassa suma un total de 5.901 persones represaliades. Entre aquestes 5.901, també hi figuren les 70 deportades als camps nazis.

La llista recull aquelles persones nascudes o residents a Terrassa que van ser víctimes del règim franquista i del nazisme. La recerca dels darrers mesos s’ha centrat en documentació dels anys 1940 i 1941, quan es va incrementar la pressió del règim contra els sectors de la població considerats enemics o perillosos. La investigació incorpora noms i cognoms, però també aprofundeix en el coneixement de cadascun dels casos: motius, penes imposades, o conseqüències. Això fa que el conjunt de dades sigui cada vegada més ric, i no només un localitzador de persones.

Martínez ha declarat durant l’acte que “just avui fa un any vam publicar el llistat amb les víctimes del feixisme a Terrassa, un llistat que és viu i que es va revisant gràcies al Centre d’Estudis Històrics i l’Arxiu de Terrassa, i que es revisa trimestralment”. Aquest llistat és fruit d’anys d’investigació, i serveix per mantenir activa la recerca, amb l’objectiu de procurar la reparació moral d’aquestes víctimes com a acte de justícia social.

“Una ciutat com Terrassa ha de liderar i ser exemple de la recuperació de la memòria històrica i democràtica, perquè no és només una responsabilitat amb el passat, sinó també amb la construcció del present i el futur. La nostra ciutat ha de ser capdavantera, perquè només així construirem una ciutat veritablement justa. Ens queda molta feina per fer per recuperar la memòria de tantes persones terrassenques”, ha afegit Martínez.

A més a més, la regidora ha explicat que aquest mateix mes d’octubre, l’Ajuntament començarà a col·locar les 10 primeres llambordes del record als carrers de Terrassa, que homenatjaran aquelles persones víctimes del franquisme i deportades als camps nazis.

El llistat amb les 5.901 persones represaliades a Terrassa és el següent:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa