MónTerrassa
L’any 2020 es van obrir 271 per cotxes abandonats als carrers de Terrassa
  • CA
Cotxe cremat i abandonat en un carrer del polígon de Can Parellada de Terrassa
Cotxe cremat i abandonat en un carrer del polígon de Can Parellada de Terrassa | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Les queixes per la presència de vehicles abandonats als carrers de Terrassa és una constant entre els lectors de Món Terrassa. Els ciutadans lamenten que malgrat les instàncies a l’Ajuntament o les trucades a la Policia Municipal no obtenen sovint resposta. Des del govern manifesten que l’actuació davant d’aquests vehicles es fa seguint la normativa de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

Durant el 2020, s’han obert 271 expedients, dels quals 93 s’han donat per finalitzats: 17 turismes han estat desballestats; 75 no han estat localitzats; i 1 ha estat retornat al seu titular. La resta, 178, estan actualment en tràmit ja sigui perquè estan pendents d’una segona o tercera verificació, perquè la notificació està en tràmit, s’ha de publicar el BOE o perquè hi ha al·legacions.

L’Ajuntament ha explicat a petició de Món Terrassa quin és el procediment que es realitza pel trasllat d’un vehicle a un centre autoritzat de tractament de vehicles per a la seva posterior destrucció i descontaminació. Les condicions que ha de complir són:

a) Quan hagin transcorregut més de dos mesos des que el vehicle va ser immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat per l’Administració i el titular no hi ha formulat al·legacions.

b) Quan romangui estacionat durant un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matrícula.

c) Quan, una vegada recollit un vehicle com a conseqüència d’avaria o accident en un recinte privat, el titular no l’hagi retirat en el termini de dos mesos.

Amb anterioritat a l’ordre de trasllat del vehicle, l’Administració ha de requerir el titular del vehicle i li ha d’advertir que, si no procedeix a la seva retirada en el termini d’un mes, es procedirà al seu trasllat al centre autoritzat de tractament.

Com activar el procediment de retirada

Hi ha dos tipus de procediment en els expedients dels vehicles presumptament abandonats:

Ordinari:

· A instància d’un particular: Hi ha un tràmit a la Seu electrònica per als ciutadans que vulguin comunicar la presència a la via pública d’un vehicle presumptament abandonat (“Reclamació per a la retirada de vehicles abandonats”). Es demana a la Policia Municipal que faci la primera verificació i si es localitza e vehicle aixeca la primera que dóna inici a l’expedient.

· D’ofici: quan es detecta directament pels agents deixen constància del fet mitjançant una novetat i aixequen la primera acta que dóna inici a l’expedient. Un cop realitzada la primera acta de verificació es deixa passa un termini d’uns quinze dies per realitzar una segona verificació per part de la Policia Municipal i comprovar si el vehicle encara està estacionat a la localització, si no està s’arxiva l’expedient i si està s’aixeca la segona acta. A partir d’aquí el personal administratiu requereix a titular del vehicle perquè el retiri en el termini d’un mes o presenti al·legacions i se li informa que si no el retirà es presumirà que està abandonat i es retirarà per desballestar-lo com a residu sòlid. Un cop passat el termini del mes es realitza la tercera verificació, si el vehicle no està s’arxiva l’expedient i si el vehicle està es dóna ordre a Egarvia per a que retiri el vehicle i comenci els tràmits de desballestament.

Urgent: quan per raons de seguretat el vehicle s’ha de retirar de la via pública abans de requerir al seu titular. El procediment s’abreuja molt.

. La Policia Municipal és qui determina la urgència i aixeca acta deixant constància d’aquest fet, acte seguit es dóna ordre a Egarvia pe a que retiri el vehicle i el deixi a les seves dependències mentre es requereix al titular perquè regularitzi la situació del vehicle en el termini d’un mes sota l’advertiment que si no el retira o presenta al·legacions es desballestarà com a residu sòlid.

. El procediment que es segueix amb els vehicles de matrícula estrangera és lleugerament diferent, en tant que no es poden fer comprovacions a les bases de dades d’identificació del vehicle, propietari, etc., i per tant no es poden fer notificacions ni publicacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa