Representants d'autoritats municipals, de l'Agència de Joventut i de Fupar i Prodis davant de l'Alberg Vallparadís
Representants d’autoritats municipals, de l’Agència de Joventut i de Fupar i Prodis davant de l’Alberg Vallparadís | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Aquest dimecres ha tingut lloc la inauguració institucional del nou Alberg de Joventut de Terrassa, conegut com a Alberg Vallparadís. Ubicat a l’edifici de l’Ajuntament de l’Antic Poble de Sant Pere, l’equipament ha estat en funcionament durant la crisi sanitària per donar resposta a l’emergència habitacional de persones migrants, en situació vulnerable o sota violència masclista. I darrerament, acollint també persones sense llar provinents de L’Andana.

Tanmateix, l’Alberg de Joventut com a tal encara no ha estat posat en marxa. Es tracta d’un acord a tres bandes: l’Ajuntament de Terrassa, l’Agència Catalana de Joventut i una UTE formada per Fupar i Prodis. La regidora d’Infància i Joventut de l’Ajuntament de Terrassa, Ona Martínez, ha anunciat que ja s’hi podrà dormir a partir del mes de setembre. Seran un total de 64 places obertes no només a joves, sinó també a famílies, particulars, entitats, escoles o clubs esportius. L’equipament consta de planta baixa, amb el vestíbul, recepció, espai de consigna i una sala polivalent (que no serà sempre d’ús exclusiu per l’alberg), planta primera, on hi ha el menjador, la cuina, sala d’estar, lavabos i tres habitacions, i planta segona, amb la resta de dormitoris i dos lavabos més.

“L’alberg dona resposta a una reivindicació històrica de necessitat d’allotjament, oferint una alternativa econòmica”, ha manifestat i ha subratllat que és motiu d’orgull perquè ho fa “dins d’un projecte social d’integració laboral de persones amb capacitats diverses, ja que serà gestionada per dues entitats terrassenques”. “És un projecte de ciutat, que dinamitzarà Terrassa i els seus projectes, i que ho fa també amb criteris socials”, ha sentenciat Martínez. A més, s’ha recordat que a part de l’Alberg, a dins de l’edifici també hi haurà un espai reservat per a l’AV Antic Poble de Sant Pere i el Cau Torrent de les Bruixes.

L’acord porta també la incorporació de l’Alberg de Joventut de Terrassa a la xarxa Xanascat, una plataforma que acull una cinquantena d’albergs de la Generalitat, municipals o d’entitats sense ànim de lucre, i que servirà per garantir uns estàndards de qualitat, com a plataforma de contractació, més presència a les xarxes i la possibilitat de gaudir de més descomptes i promocions pels joves i entitats juvenils que hi vulguin fer estada.

L'alberg es troba situat al carrer Alcalde Parellada, a l'Antic Poble de Sant Pere
L’alberg es troba situat al carrer Alcalde Parellada, a l’Antic Poble de Sant Pere | Prodis

!--akiadsense-->

Ocupació i “veïnatge”

El director de l’Agència Catalana de Joventut, l’egarenc Cesc Poch, ha subratllat la “il·lusió” d’iniciar un nou alberg “amb vocació republicana, de servei públic i d’eina social per ajudar als terrassencs”. Poch ha recordat que l’embrió va néixer ara fa uns anys de la mà de l’aleshores regidor de Joventut, Noel Duque, en què es va definir quin model de gestió era el més adequat. “La mobilitat i el turisme no és un luxe, és un dret que com a ciutadans hem adquirit. I aquest alberg permet que, sense exclusions, tothom el tingui garantit”, ha anunciat després de llençar un missatge de tranquil·litat als veïns pels “prejudicis” que venen associats al turisme juvenil i ha afirmat que actualment també hi ha un increment de turisme familiar que opta per aquesta opció més econòmica.

L’Alberg de Joventut estarà gestionat per Fupar i Prodis, dues entitats que ofereixen oportunitats laborals a persones amb capacitats diverses. El contracte té una durada de quatre anys. A l’espera que comencin a arribar els primers hostes el mes de setembre, les entitats ja estan realitzant els cursos formatius per al personal. Es calcula que hi haurà entre 4 i 5 persones, en torns rotatius, i es vol que l’oportunitat de treballar a l’alberg sigui una plataforma per introduir-se al món laboral i trobar ocupació en d’altres equipaments o projectes similars. “Volem generar persones amb ofici que puguin trobar oportunitats laborals també a fora”, ha declarat Màrius Puig, de Fupar.

La presidenta del patronat de Prodis, Maise Balcells, ha dit que “l’alberg és una bona via per generar ocupació amb persones que són bones fent servei a la ciutat i a la ciutadania” i n’ha destacat la possibilitat de crear “aliances en molts sectors: turisme, cultural, esportiu o de lleure”. Considera que serà un “equipament transversal, obert a tothom i que hi passaran moltes coses” i ha assenylat que “quan treballem junts podem transformar l’entorn”, en al·lusió a l’acord entre administracions i entitats. A més, creu que és una proposta que “feia falta a la ciutat” i que oferirà oportunitats no només en l’àmbit professional sinó també de formació. Per la seva banda, Màrius Puig ha emfatitzat que l’alberg és “aire fresc i nou a la ciutat” i ha volgut recalcar que es tracta d’un projecte que farà “veïnatge”. “Volem que Terrassa i les seves entitats sentin que això també es casa seva per poder desenvolupar projectes, activitats o iniciatives amb nosaltres”, ha sentenciat.

Nou comentari