MónTerrassa
L’Ajuntament s’adherirà al Protocol de seguretat contra les violències sexuals
  • CA

Al Ple municipal corresponent a aquest mes de maig es donarà compte de l’adhesió del nostre municipi al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. L’adhesió a aquest Protocol es fa a iniciativa de la regidoria de Seguretat de l’Ajuntament de Terrassa, d’acord amb les regidories de Polítiques de Gènere i d’LGTBIQ.

La principal novetat d’aquest Protocol és que preveu criteris interpretatius i operatius per a l’actuació dels i les professionals de la seguretat que desenvolupen les seves funcions a Catalunya quan es trobin davant conductes d’assetjament sexual no previstes al Codi penal, però que, tot i així, es consideren constitutives d’infracció administrativa. L’alcalde de Terrrassa, Jordi Ballart, ha afirmat que “L’objectiu d’aquesta adhesió és sumar esforços en la lluita contra les violències masclistes i aconseguir que tots els actors, serveis i institucions implicades en les activitats d’oci, destinin el màxim de recursos i esforços per prevenir i eradicar les violències sexuals al nostre municipi”. L’alcalde ha afegit que “L’adhesió a aquest protocol ens recorda que Terrassa és una ciutat, feminista, diversa i plural, on la lluita contra la violència masclista és una prioritat i un compromís irrenunciable per a aquest consistori”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha destacat que “amb l’adhesió de l’Ajuntament de Terrassa al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, ampliem l’àmbit d’actuació d’aquest conveni de lluita contra l’assetjament sexual i deixem molt clar que a Catalunya no en passem ni una”. Buch, ha explicat que el protocol té un objectiu clar: “acabar amb totes les formes de violència masclista que malmeten la vida de les dones”. “Perquè tots diguem prou i no passem ni una agressió sexual més” ha afegit. El conseller, que ha recordat que el protocol és un compromís del Govern de la Generalitat per convertir tot l’espai d’oci de Catalunya en un punt lila, ha explicat que “volem que des dels controladors d’accés, els cambrers, els vigilants de seguretat i fins al personal de neteja, sàpiguen detectar aquelles actituds que agredeixen la integritat sexual de la dona contemplades en aquest protocol”.

Aquest Protocol, del qual se’n desprèn una campanya informativa sota el lema “No en passem ni una”, es va redactar a partir de les conclusions a les quals va arribar un grup de treball sobre violències sexuals que es va constituir el juliol de 2018. El grup el van integrar entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el Departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts i expertes en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual. Aquest Protocol està dirigit a prevenir i donar la millor resposta davant d’atacs contra la llibertat i indemnitat sexuals de les persones, el 90% de les víctimes d’aquests delictes són dones i el 98% de les persones detingudes són homes. El protocol també intervindrà quant la violència sexual es perpetri contra les persones LGTBI.

El Protocol estableix les actuacions operatives envers l’agressor, com han d’actuar els cossos de seguretat quan es produeixin violències sexuals constitutives de delicte i també en els casos d’assetjament sexual no penal. I, per primera vegada, s’estableixen pautes destinades en concret als professionals de la seguretat privada i al personal de control d’accés en aquest àmbit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa