MónTerrassa
L’Ajuntament arranjarà 10 camins, amb un total de 20,5 km de longitud

Durant el 2021, i en la lluita contra els incendis forestals, l’Ajuntament actuarà en 12,85 ha que corresponen als treballs per a l’obertura de la franja perimetral de baixa combustibilitat del nucli de població de Pinetons-Guitard, amb una inversió de 35.435,27 euros. Aquests treballs donen continuïtat a la tasca realitzada els darrers anys, ja que des del 2016 s’ha impulsat, entre d’altres actuacions, obres a franges perimetrals de les urbanitzacions de Les Fonts, Can Palet de Vista Alegre i La Font de l’Espardenyera, Can Parellada. Enguany també s’arranjaran 10 camins que formen part de la xarxa bàsica de vigilància, amb la finalitat de garantir el seu bon estat, amb una amplada mínima de 3,5 metres que faciliti l’accés dels vehicles de vigilància i extinció, giradors i trencaaigües, així com un punt d’aigua. Les obres, subvencionades en un 80% per la Diputació de Barcelona, tenen un cost total de 25.644 euros i permetran l’adequació de 20,5 km de camins. Està previst que els treballs s’iniciïn a la tardor. En total, entre el 2020 i el 2021 s’hauran destinat 70.935,93 euros a l’arranjament de camins per a la prevenció d’incendis forestals, entre els quals s’hi troben els 19.581,93 euros- destinats a arranjar diferents punts el camí de Can Font de Gaià a Can Guitard, que havien quedat impracticables després del pas de la tempesta Glòria.

Equips humans per a la campanya del 2021
Durant l’època d’alt risc d’incendi s’accentuen les accions encaminades a la prevenció d’incendis forestals, com ara les campanyes de vigilància que es fan tant des de la Diputació de Barcelona com des de l’Associació de Voluntaris Forestals, que formen part de l’ADF de Terrassa. Ambdues campanyes es fan en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Protecció Civil.


La Diputació de Barcelona, dins la campanya de prevenció d’incendis forestals, contracta un informador que fa una ruta a la zona nord de Terrassa (compartida amb Matadepera) i un altre a la zona sud (ruta compartida amb Cerdanyola, Sant Cugat i Sant Quirze). El control Vallès, situat a Torreferrusa, seu del servei de Prevenció d’Incendis Forestals, del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, és el punt de coordinació d’aquests equips d’informadors. L’Ajuntament dóna suport a aquesta campanya. Les seves funcions principals són informar i dissuadir als usuaris dels boscos de realitzar pràctiques de risc d’incendi forestal, com també la d’estar atents a la detecció de columnes de fum. Les seves actuacions comencen el 19 de juny, i es perllongaran fins a l’1 de setembre. El seu
horari cobreix cada dia de la setmana i la franja de màxim perill d’incendi forestal. Els Voluntaris Forestals són una entitat sense ànim de lucre integrada a l’ADF de Terrassa, que tenen com a objectius principals la defensa de la natura i la prevenció d’incendis al bosc, una actuació que realitzen durant tot l’any. A la campanya de 2021, un grup de 40 voluntaris faran guàrdies de vigilància i prevenció, especialment, els caps de setmana i els dies de màxim risc d’incendi. L’equip disposarà de tres vehicles de l’ADF, a més del de Protecció Civil i, en cas de necessitat, també podran disposar del vehicle del servei de Medi Ambient. Els Voluntaris Forestals també fan tasques relacionades amb els terrenys forestals com, per exemple, revisar l’estat dels camins i la seva accessibilitat; detectar els abocaments incontrolats, fer la desbrossada de l’entorn de les basses i controlar les pràctiques il·legals, entre altres actuacions.


L’ADF de Terrassa rep anualment de l’Ajuntament una subvenció de 12.260 euros,
una partida destinada a fer front a les despeses derivades de la campanya de
prevenció d’incendis i també les corresponents a obres no subvencionades per altres
administracions. A més, des del servei de Protecció Civil es proporciona cobertura
durant tot l’any a aquesta entitat.

Campanyes informatives i de sensibilització
Enguany s’han continuat fent actuacions per captar l’interès de les dones a fi que
participin en les tasques de voluntariat relacionat amb l’ADF, com la campanya
‘L’ADF també és LILA’, així com altres accions en col·laboració amb el servei de
Protecció Civil. A més, tot i les dificultats per la situació de la pandèmia, durant el
tercer trimestre s’han tornat a fer les xerrades de sensibilització a les escoles.
L’Ajuntament informa al seu web corporatiu de com actuar en cas d’incendi forestal i

recorda les mesures d’autoprotecció a prendre (https://www.terrassa.cat/ca/com-
actuar-en-cas-d-incendi-forestal). A més també, es pot consultar la informació en

temps real a través de les xarxes socials, com el perfil de Twitter @trsemergencies,
on també es publiquen els consells d’autoprotecció en cas de foc forestal.

Nou comentari

Comparteix