MónTerrassa
L’agressivitat dels senglars “urbans”, in crescendo
  • CA
Un dels tècnics realitzant proves a un senglar | Diba
!--akiadsense-->

Els porcs senglars són cada cop més agressius. Aquesta és la conclusió que ha arribat un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en què s’ha analitzat el comportament d’aquestes bèsties que s’alimenten en zones urbanes de Barcelona i municipis propers, i la seva relació amb els humans. L’estudi indica que el nivell d’agressivitat d’aquests animals cap a les persones s’ha incrementat perquè els hi han perdut la por.

Des de l’Ajuntament de Barcelona han detectat alguns incidents en àrees de lleure i altres equipaments del Parc de Collserola, però també ha passat al Vallès. Justament, aquest dilluns, una persona va ser traslladada a l’Hospital Taulí de Sabadell després de ser rescatada a la zona de Can Juliana, a Sant Feliu del Racó (a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç) amb una ferida en una cama a causa d’un atac d’un porc senglar.

La població de senglars ha augmentat els darrers anys, tant a Catalunya com a tot Europa. Els últims estudis ens indiquen que l’abundància d’aquesta espècie es troba molt per sobre de la densitat desitjable, a causa de l’accés fàcil al menjar que les zones urbanes i periurbanes ofereixen, així com els espais verds urbans naturalitzats on l’espècie troba refugi per viure-hi i reproduir-se.

Senyalització d’una batuda de senglars a Collserola | Artur Ribera

!--akiadsense-->

Aquest és un dels motius pels quals investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la Facultat de Veterinària de la UAB estan realitzant un projecte de tractament d’immunocontracepció en senglars urbans i periurbans en els municipis de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat i Vacarisses. A data de març de 2018, s’hi han estudiat prop de 100 animals, essent més de 60 els tractats amb la vacuna contraceptiva –la resta han estat animals control-. Aquests animals han estat capturats principalment durant la primavera i l’estiu i el major nombre de captures s’ha efectuat en els municipis de Matadepera i de Vacarisses.

El grup més problemàtic és els dels senglars habituats (que es mou per les zones urbanes i entorn, menja quasi sempre de l’home i eventualment al bosc o zones agrícoles) ja que si no obtenen menjar es poden tornar agressius. Per això és tan perjudicial donar-los menjar, ja que els habitua al contacte amb la gent i finalment acaben exigint-lo, perdent la seva condició d’animal salvatge.

Un dels senglars que ha estat vacunat dins del projecte de la UAB | UAB

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xani a maig 03, 2018 | 10:51
    Xani maig 03, 2018 | 10:51
    Tot són arguments "falsos" per deixar que els caçadors puguin anar a matar-los sense manies. Treballem el tema de concienciar a no donar-los de menjat, fer la contracepció més ampliada i posar valles per les zones on solen baixar.
  2. Icona del comentari de: Jmaso a maig 03, 2018 | 12:35
    Jmaso maig 03, 2018 | 12:35
    Hahaha posar valles....a on ? Aquests especimens s' esmunyeixen per els llocs mes inversemblants!
  3. Icona del comentari de: S'ha de sapiguer del que es parla a maig 03, 2018 | 15:35
    S'ha de sapiguer del que es parla maig 03, 2018 | 15:35
    Primer jo penso que la unica manera de controlar la poblacio del senglar es la caça.ja que els caçadors son realment les persones que coneixen la especie i saben on nar a buscarla,es molt facil fer estudis a collcerola que es un punt on els senglars es deixen veure nomes fent el vol no pasa el mateix al monseny o simplement per alguns boscos i montanyes de tot catalunya vall fosca albanya oix montagut osona ripolles com volen controlar tota la poblacio d'aquets puestos si no es amb la caça.
  4. Icona del comentari de: Eila a maig 03, 2018 | 20:27
    Eila maig 03, 2018 | 20:27
    Sóc la jove que va tenir l'incident amb el porc senglar a Sant Feliu del Racó. Només volia aclarir que en el meu cas l'animal no em va atacar, simplement va sortir corrent espantat perquè la meva gossa el va ensumar darrera d'uns matolls i va topar amb mi al voler fugir. Aprofito per agraïr la labor dels bombers i de la resta d'equips d'emergències, així com de la policia municipal que van venir a rescatar-me. Gràcies per la vostra feina i la vostra humanitat! Grans professionals!!
  5. Icona del comentari de: Porc senglar al forn. a maig 04, 2018 | 06:26
    Porc senglar al forn. maig 04, 2018 | 06:26
    La culpa és de la gent imbecil que los alimenta .cuando provoquen algun accidente grave habra que pedirles responsabilidades !!!!que no son palomas!!!
  6. Icona del comentari de: Pep a maig 06, 2018 | 19:36
    Pep maig 06, 2018 | 19:36
    La culpa és de qui altera l'equilibri de la Natura.
  7. Icona del comentari de: Roc a setembre 06, 2018 | 15:58
    Roc setembre 06, 2018 | 15:58
    Jajajajajaja. Xani. No saps ni de què estàs parlant. Abans d'opinar d'un tema tan greu (i espera't amb la suposada esterilització) hauries d'ajuntar-te amb gent que si en sabés així aprendries uha miqueta i no faries el ridícul

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa