MónTerrassa
La Regulació de Preus del Lloguer compleix un any
  • CA

Fa un any que la la Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer (11/2020) és vigent a 61 municipis de Catalunya, entre ells Terrassa. Un any més tard, 57 d’aquests municipis han demanat que la Llei continuï 5 anys més, i 24 nous municipis han demanat que s’implementi a les seves ciutats. Així ho afirma el Sindicat de Llogateres, que celebra que des del 22 de setembre de 2020 fins a l’actualitat, els preus han baixat un 5% i ha augmentat l’oferta d’habitatge. La llei està funcionant, però “cal seguir lluitant i ampliant els nostres drets per garantir el dret a l’habitatge i a una vida digna”. 

El sindicat afirma que la llei és el resultat d’un gran pacte de país. A més d’un una majoria parlamentària (Esquerra Republicana, Junts Per Catalunya, Catalunya En Comú i la CUP), té el suport de la societat civil: més de 4.000 entitats socials de Catalunya van firmar un manifest de suport al text legislatiu. “Aquest ampli suport prové de la feina que ha fet el Sindicat de Llogateres durant anys. És una Llei redactada i debatuda durant mesos pel Sindicat, producte del treball d’analitzar altres lleis de regulacions de preus de lloguer, d’entendre molt bé el que requereix la situació social i econòmica d’emergència, i amb la participació de moltes veus expertes”.

Cal recordar que la situació fins ara era molt crítica: els últims 5 anys, els preus dels lloguers han augmentat 30 vegades més que els salaris, obligant a milers de famílies a destinar més del 50% dels ingressos a pagar el lloguer. Aquest darrer any de pandèmia, que només ha fet que agreujar la situació, ha demostrat que la regulació dels preus del lloguer és una política d’habitatge necessària i eficaç. En aquest context, la Llei ha protegit a moltes famílies davant pujades abusives en una situació d’emergència habitacional, defensa el Sindicat. “Les últimes dades oficials mostren que la Llei està complint els objectius pels quals es va implementar: contenir i minorar el preu dels lloguers dels habitatges a les 61 ciutats amb més problemes d’accés a l’habitatge de Catalunya. A més, la formalització de nous contractes no ha deixat d’augmentar”, afegeixen. 

Que gairebé tots el municipis hagin demanat la pròrroga de la Llei de regulació de preus i que 24 municipis nous demanin la implementació d’aquesta, demostra la legitimitat que gaudeix la Llei. “Una legitimitat que es troba en la utilitat social que té, ja que dona una mínima tranquil·litat a la gent: ara saps a què atenir-te quan s’acaba el contracte, ja no et poden fer una pujada abusiva i sense justificació. Amb la regulació de preus, els llogaters i llogateres estan protegits davant l’especulació immobiliària i poden negociar les condicions amb més garanties”, declara el Sindicat.

Tot i aquesta fita, els problemes d’habitatge no han desaparegut: la regulació de preus és només una passa endavant en la conquesta de drets socials. Des del Sindicat insisteixen que cal anar més enllà: “S’ha demostrat que és una política necessària per defensar el dret a l’habitatge digne, però cal seguir ampliant els nostres drets”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa