MónTerrassa
La directora del CatSalut: “Ens hauríem de quedar a casa tancats, però no és realista”
  • CA

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha afirmat que des del punt de vista sanitari ens hauríem de quedar a casa tancats fins que la transmissió fos 0, però “no és realista”. Aquest dimecres, l’investigador Salvador Macip va fer la mateixa afirmació. “Els sanitaris comencen a veure les mesures que es necessiten abans que es percebin”, ha assegurat, espolsant-se les crítiques per haver anat tard en les mesures anti-covid. “No s’han pres perquè ha anat molt ràpid”, ha afegit. “Per Sant Joan les dades que teníem eren molt bones. Sempre és més fàcil obrir, que és tornar a la normalitat, que tancar”, ha defensat.

Craywinckel ha explicat que imaginaven que hi hauria un rebrot, però no amb aquesta rapidesa, transmisibilitat ni volum. La directora ha afirmat que no han de canviar l’abordatge de la situació tot i que la traçabilitat és complicada per la transmissió comunitària. La directora del CatSalut ha parlat del col·lapse del 061, que rep diàriament 60.000 trucades, i de la situació dels centres d’atenció primària. “Entenc que la gent a algun lloc ha de poder preguntar, però el criteri d’urgència de ‘com renovo la targeta’ no és el mateix del qui truca perquè es troba malament”, ha explicat.

Craywinckel ha explicat que un cop es puguin fer tests d’antígens a les farmàcies, l’usuari haurà de comunicar que és positiu al CAP. A més, ha afegit, qui tingui un resultat positiu a casa haurà de fer-se una PCR per confirmar-ho. A banda, sobre l’anunci de Salut que els monitors de lleure podran accedir a tests d’antígens a farmàcies, la directora del CatSalut ha dit que les famílies rebran un avís per poder recollir la prova.

Convençuda de l’aval el TSJC al toc de queda

Craywinckel s’ha mostrat convençuda que el TSJC avalarà la petició del toc de queda per a 158 municipis: “Està ben plantejada”. “Si no surten, no és que tinguem un pla B, sinó reforçar l’A, restringir les activitats que tenen més risc”, ha puntualitzat. La directora del Servei Català de la Salut ha assegurat que la mesura s’anirà revisant cada set dies, mai abans. Craywinckel ha advertit que si un municipi entra en el toc de queda per una incidència de 401 i als set dies en té 399, encara no sortirà del mapa tot i estar per sota del límit que ha posat el Govern.

En el mateix sentit, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que si el TSJC no avala el toc de queda, el Govern plantejarà un recurs “perquè ens hi juguem molt”. Vilagrà ha apel·lat a la responsabilitat individual perquè “no podem posar un policia darrere de cada persona”. Vilagrà ha explicat que aquest dijous tenen una nova reunió amb el món municipal per abordar la gestió del toc de queda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa