MónTerrassa
La baixada de ràtios evita el tancament de línies de P3 per al curs 2021-22 a Terrassa

La regidoria d’Educació ha informat aquest dilluns en comissió informativa que, el dia d’avui i un cop tancada la presinscripció, no està previst que hi hagi cap supressió de grup a cap escola pública de la ciutat. Pel que fa a la concertada, a hores d’ara, tampoc es té coneixement que cap centre vegi reduïda la seva oferta, tot i que sí que confirmen que s’ha produït una davallada important de preinscripcions, deixant algunes escoles en serioses dificultats. Així hi ha manifestat Teresa Ciurana que ha explicat que quant a secundària, la preinscripció a 1er d’ESO, “ho tenim tot molt ple, a tots els centres. Tot i així, no hi haurà cap novetat respecte al curs anterior”.

Des del govern afirmen que l’acord sobre baixar la ràtio a 23 alumnes a P3 (a 22 en els de màxima complexitat) ha permès donar un respir a moltes escoles, ja que s’ha afavorit la redistribució d’alumnat. “Sabem que tot i aquesta reducció, hi ha centres que es troben en situacions difícils per la poca demanda i per això estem treballant en tasques d’acompanyament i oferint eines tangibles per pal·liar-ho i encara el futur”, ha exposat. Des de la regidoria recorden que la baixada de la natalitat en aquest curs no s’ha palpat, de fet, s’han preinscrit fins i tot 2 o 3 alumnes més. Tanmateix, alerten que es treballa amb la vista posada en el curs 2023-24 (a dos anys vista) que és quan es preveu una caiguda important d’alumnat. “A Terrassa, les previsions indiquen que podem arribar a tenir fins a 200 alumnes menys a P3, el que serien prop de 8 grups menys”, ha manifestat el tècnic Santiago Martínez.

Matrícula viva

Des del PSC, el regidor Carlos Lázaro, ha demanat a l’Ajuntanent avançar-se i començar a analitzar en profunditat la situació educativa a la ciutat, especialment en barris com el Centre on la davallada de natalitat ja és una realitat. “Demanem que es comenci ja a planificar accions i mesures de futur per evitar d’aquí a pocs anys el tancament de centres educatius”, ha manifestat.

Del mateix parer s’ha mostrat el regidor de Ciutadans, David Aguinaga, que ha posat èmfasi però en la importància de la matrícula viva per contrarestar la caiguda de natalitat. “A Terrassa tenim una paradoxa i és que localment la natalitat cau però no deixem de rebre població procedent de fora. L’històric de matrícula viva ens hauria de permetre fer previsions de quina serà l’evolució de la població per trams d’edat”, ha subratllat per matisar que “no és previsible, amb la crisi post pandèmia, que es produeixi una arribada massiva de població migrant, així que s’hauria de començar a preveure el futur. Hi ha escoles sobretot concertades al centre de Terrassa que els números no els donen i estan en situació pràcticament de fallida”.

Sense bolets i creixement urbanístic

Davant d’aquestes reflexions, l’exresponsable de l’àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i assessor a l’Ajuntament de Terrassa, Rafa Homet, ha insistit en què “no es tancarà cap línia pública segur. Hi ha un treball intens de planificació des de fa mesos i amb el nou decret d’admissió en marxa creiem que s’evitarà que es repeteixi errades històriques”. Homet ha estat clar: “Sense la ràtio 23 s’haurien hagut de tancar moltes línies. Terrassa té una baixa natalitat, i un 25% d’alumnes amb NESE (necessitats específiques)” i amb aquesta planificació i nou model s’ha pogut fer front també a la segregació escolar.

Volem evitar la sobre ràtio que es produirà amb la matrícula viva, i els bolets. I això es fa fent apostant per no tancar línies, amb grups amb ràtios més baixes per permetre anar incorporant alumnes que arriben d’altres ciutats”. D’altra banda, Homet ha posat sobre la taula un altre factor que condicionarà la planificació de la preinscripció educativa: “Som conscients també que hi haurà barris i zones que patiran un creixement urbanístic, com el Segle XX, que pot ser un dels espais on hi hagi un increment sobtat de nens. No té cap sentit tancar una escola ara quan d’aquí 10 anys s’haurà de fer un gran esforç per tornar-la a obrir”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa