MónTerrassa
Jan Baca, director de cinema, arquitecte i dibuixant, Medalla de la Ciutat
  • CA

La proposta de resolució presentada al ple ordinari d’octubre de concedir la Medalla de la Ciutat a Jan Baca ha estat aprovada per unanimitat. Hi han votat a favor Txt, ERC, PSC, Cs i Junts. La distinció se li atorga per la seva trajectòria cinematogràfica, en el cinema amateur. Tot i que és un home polifacètic que ha tocat molts camps.

Jan Baca i Pericot (Terrassa, 1934) és arquitecte, dibuixant i director de cinema amateur i escriptor català, fill del també arquitecte Joan Baca i Reixach.

Jan baca/Terrassa UNESCO City of Film

Com arquitecte és autor d’obres de caràcter residencial ifamiliar, ha projectat la Seu Central de la Caixa de Terrassa (Unnim, ara BBVA, a la rambla d’Ègara), la seu actual del grup Viena i el Palau Episcopal, els dos al carrer de Vinyals i per sobre del Parc dels Catalans. Cal sumar-hi l’edifici Portal Parc, amb Francesc Bacardit, marcat per la geometria rectangular.

La creació del Centre Cultural (avui en dia rebatejat con LaFACT) destinat a les arts va ser encarregada a un equip darquitectes format per Josep Soteras, Francesc Caballero, Antoni Bergnes, Joan Baca i Reixach i el seu fill Joan Baca i Pericot. És a aquest últim a qui s’atribueix l’«ànima» d’aquest edifici, un búnker de l’art.

Jan baca/Terrassa UNESCO City of Film

Com a cineasta, juntament amb en Toni Garriga han rodat més de 60 curts; la pel·lícula Un homenot, Josep Pla on l’escriptor és ell mateix el protagonista, ifilms de temàtica urbanística per a la Generalitat de Catalunya. Autor del llibre La casa a mida, on tant el text com els dibuixos, d’un to irònicament divertits, són un “retrat” del perquè hom decideix fer-se una casa, pel qual va rebre el Premi d’Humor i Sàtira Pere Quart, l’any 1994.  Els seus dibuixos s’han exposat en diferents galeries d’art.

ACORD

“Aprovar l’expedient tramitat en compliment del que disposa el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Terrassa, en concordança amb els articles 189 i 190 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals de 28 de novembre de 1986, relatiu a la concessió de la Medalla de la Ciutat de Terrassa per la seva trajectòria cinematogràfica, en el cinema amateur, al senyor Jan Baca Pericot i, en conseqüència, concedir aquesta distinció com a prova de reconeixement per la seva trajectòria cinematogràfica amateur, en benefici i projecció de la ciutat de Terrassa, mèrits que queden acreditats en la documentació que integra l’expedient”.

Jan baca/Terrassa UNESCO City of Film

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa