MónTerrassa
Ja es coneixen els tres terrassencs de l’any 2021

El Centre El Social ha donat a conèixer els Terrassencs de l’Any 2021 aquest divendres, 5 de novembre. Es tracta de l’edició número 52, l’any passat no es va poder celebrar a causa de les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid. El jurat de quinze persones -5 d’institucions i mitjans de comunicació, 5 d’altres edicions anteriors i 5 membres de la pròpia entitat, ha decidit que els guanyadors són: Maria dels Àngels Busom i Olivella, Jordi Grau i Martí i Maria Jesús Comellas i Carbó.

L’acte de revel·lació l’ha dut a terme el president del Centre Cultural El Social, Ricard Figueras, acompanyat per la secretària del Certamen, Sílvia Torrente. La tria dels Terrassencs de l’Any va iniciar-se el passat mes de setembre, enviant els formularis a les entitats per tal que presentessin els seus candidats/es, i convocant les primeres reunions de treball del Jurat. Un cop presentades les candidatures van ser analitzades amb cura per tal que complissin els requisits. Aquelles que passen la primera criba van passar a la fase de votacions. De la vintena de candidatures que han passat aquest primer tall, n’han acabat sortint els tres finalistes, àmpliament reconeguts en els seus àmbits de treball, sigui de manera professional o de voluntariat. “Estem molt contents d’aquests tres perfils que han estat premiats, ha estat una bona elecció. Els perfils són potents, de mons completament diferents, i estem orgullosos perquè posen en valor persones que treballen de manera poc coneguda i altruista. Agraïm les entitats l’esforç d’haver presentat els seus candidats i els convidem a continuar-ho fent”, han subratllat.

Aquest any, l’acte d’atorgament es farà el dia 27 de novembre a les 19h al Teatre Principal de Terrassa. Després, tindrà lloc una actuació del Cor Jove de Montserrat farà un petit tastet del seu repertori. Per qüestions d’aforament, caldrà fer una reserva prèvia a través de la plataforma clicant aquí.

Maria dels Àngels Busom i Olivella

Una petita biografia:
• Neix a Martorell el 22/04/1941
• Es trasllada a Terrassa amb la seva família als 7 anys.
• Estudia a l’escola Genescà, Carmelites c/Vall (Vedrunes) i Escola de la Llar.
• Estudia música (piano) al Conservatori Municipal.
• Als 14 anys comença a treballar com a cosidora d’errades en una empresa tèxtil
• Als 23 anys es casa amb en Francesc Torras. D’aquest matrimoni neixen 3 fills.
• Deixa la feina i es dedica amb cos i ànima a l’educació dels fills. Quan són més grans cursa estudis d’estètica i massatge corporal. Exercirà aquesta professió
un grapat d’anys.

Equips de Matrimonis
Després del casament, junt amb un grup d’amics, formen un equip de matrimonis i entren a formar part del moviment dels “Equips de la Mare de Déu”. Allà conreen la seva fe cristiana amb trobades mensuals que encara perduren. Amb el temps i dins de l’estructura del moviment, esdevenen responsables de Sector i més tard membres de l’equip Responsable Nacional (Espanya) en qualitat de responsables dels equips de Catalunya i Menorca. L’any 1997, entren a formar part de l’equip organitzador d’una Trobada Internacional d’equips de matrimonis (7.000 persones) que tingué lloc a Santiago de Compostel·la l’any 2000. S’anomenà “Santiago 2000”. En totes aquestes tasques de responsabilitat en els E.M.D., la Ma dels Àngels hi desplegà un gran treball i activitat.

Escoles
Delegats de classe durant 6 anys a l’Escola Pia i després membres de la Junta Directiva de l’AMPA del col·legi Vedruna.
Parròquia del Carme. Membres actius des de la seva fundació, la Ma dels Àngels, persona solidària, preocupada i sensible sempre pels temes socials, va participar activament en l’àmbit de “Problemàtica Social” de la parròquia, parlant amb l’assistent social, visitant famílies, cercant solucions per pagar factures de subministraments, gestionar documents, proporcionant aliments i roba, reciclant joguines etc. Des de fa uns 10 anys, és una de les persones que gestionen i organitzen la “Taula de Nadal”, que ofereix un dinar de Nadal per a persones sense recursos de Terrassa.

Oberts al Món
Promotora i fundadora de la ONG. Membre de la Junta Directiva (14 anys) Entusiasta de la difusió, ha estat molt activa en la cerca de “padrins” per aconseguir beques d’estudi per tal poder escolaritzar, en els col·legis de les Gnes. Dominiques, els nens de famílies molt pobres i sense recursos. També en l’obtenció de diners per al finançament de diversos projectes. Des del inici que es va posar en marxa un programa de sensibilització en la solidaritat i fins avui ha estat impartint, cada curs escolar, xerrades als alumnes de primària i secundària de diferents escoles de la ciutat (Col·legi del Carme; C.E. Gresol; Petit Estel; Escola Goya; El Cim; IES Terrassa; IES Montserrat Roig i IES de Cerdanyola). Ha viatjat 14 vegades a Guatemala amb estades de 18/20 dies de durada. Ha visitat escoles, aldees i famílies, parlat amb alumnes i llurs pares; mestres i professors de les escoles; alumnes d’estudis superiors i universitaris; religioses directores de les escoles, etc. Acompanyada d’altres persones d’OaM i de l’alcalde de San Miguel de Uspantan, ha visitat un gran nombre de poblets de la demarcació per tal d’avaluar, in situ, les necessitats de construcció d’escoles de nova planta. Ha estat present a la inauguració de 19 escoles i a la signatura dels Contractes de Compromís, previs al començament de les obres.

Jordi Grau i Martí

Jordi Grau Martí va néixer l’1 de juny de 1960. Està casat i té dos fills. Des de petit és soci del Centre Excursionista, del que va ser monitor d’excursionisme i d’esquí, i durant 12 anys responsable del campament social d’estiu. Va ser membre actiu de Rialles, dels Minyons de Terrassa, dels Castellers de Terrassa, dels Geganters de Terrassa i del Drac de Terrassa. Juntament amb el pare i el germà va participar en la creació del Drac de Terrassa i en la recuperació dels Gegants Vells. El seu taller d’imatgeria El Drac Petit està vinculat des del començament amb el Capgròs de l’Any. Ell l’ha modelat sempre i el cedeix a la ciutat. Se suposa que és un dels membres de l’entitat secretat El Casinet de l’Espardenya. Ha estat reconegut com un dels millors artesans del país, i ha creat i arreglat moltes figures de la imatgeria popular, a Catalunya i a l’estranger.

El Jordi Grau (Terrassa, 1961) és escultor de figura festiva i imatgeria popular des de l’any 1981, completant més de 30 anys de professió. Desenvolupa la seva activitat com a professional de la creació, reparació i restauració de tot tipus de figures i elements festius al Taller el Drac Petit de Terrassa, del qual n’és fundador i propietari.

Va iniciar-se com a escultor a l’inici de la dècada dels anys 80, quan a Terrassa la Comissió de Festes va promoure la Nova Festa Major. Aquest moviment pretenia recuperar els actes tradicionals de la ciutat a través dels grups de cultura popular. Implicant amb aquest moviment l’any 1981 i amb l’ajuda del seu pare, Josep Grau, va recuperar i reparar els Gegants Vells de Terrassa i va crear el Drac de Terrassa.

L’any següent va iniciar una tradició que encara es manté viva, la creació del Capgròs de l’Any de Terrassa. Aquesta festa promou la creació d’un capgròs en homenatge a personatges populars, més o menys coneguts pels ciutadans de Terrassa, que destaquen per la seva tasca desinteressada en pro de la ciutat i la seva vida cultural o social o personatges que simplement han esdevingut un referent ciutadà per qüestions ben diverses. Des de l’any 1982 el Jordi Grau  (fins l’any 1998 amb l’ajuda de Josep Grau) crea i regala als terrassencs el Capgròs de l’Any que els mateixos han escollit.

Durant els primers anys d’aprenentatge de l’ofici el Jordi i el Josep Grau van compartir coneixements amb el mestre artesà Domingo Umbert, a qui se li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 1991. Aquella experiència va permetre al Jordi Grau millorar els seus coneixements sobre la tècnica del cartró-pedra, en la qual s’ha especialitzat i basat la major part de les seves creacions.

Al llarg d’aquestes més de tres dècades de dedicació professional el Jordi Grau ha creat més de 100 gegants i ha estat l’encarregat de reparar desenes de parelles d’arreu de Catalunya, València i País Basc. A més, ha estat l’escollit per restaurar gegants de gran importància històrica, com els gegants de la Ciutat de Barcelona (2013), i crear-ne rèpliques exactes de molts d’altres, com és el cas dels Gegants nous i vells de Terrassa (1989 i 2010), els Gegants de Badalona (1991), els de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (2008) o els de la Ciutat de Barcelona (1998).

En el camp de la creació de capgrossos l’obra del Jordi Grau ha estat molt important, superant el centenar de figures originals. També ha estat l’escollit per restaurar capgrossos centenàris, com és el cas dels vuit capgrossos centenaris de Capellades (2009), els capgrossos Macers de Barcelona (2013) o els capgrossos de la Colla Gegantera d’Alella (2014).

Si bé el Jordi Grau ha creat desenes de figures de bestiari tals el Ruc Garot de l’Arboç (1999), l’Àliga de Badalona (1995) i la de Vic (2002), el Lleó de Manresa (2013) o el Drac de Terrassa (1981), també ha estat l’escollit per restaurar figures de gran importància històrica com és el cas de l’Àliga de Vilafranca del Penedès (2012) o el Drac de Vilafranca del Penedès (2013 i 2014). També ha creat les rèpliques de figures tant populars com el Drac de Vilafranca del Penedès (2000), del qual en va realitzar dues rèpliques: la primera per la ciutat i la segona per la Maison des Geants d’Ath (Bèlgica).

L’artista terrassenc sempre ha defensat l’ofici d’escultor de figura festiva i ha treballat en la promoció de les festes populars. L’origen de la seva pràctica professional va lligat amb l’entusiasme perquè la ciutat de Terrassa recuperés les seves festes. Sempre s’ha preocupat per la conservació del patrimoni popular, sobretot pel de la seva ciutat. La feina que realitza al Taller és una barreja de vocació i estima per la cultura popular catalana i per l’ofici d’escultor de figura festiva.

Maria Jesús Comellas i Carbó

Va néixer a Terrassa el 20 de maig 1943. Dra. en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. 2013 Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona. 2019 Professora honorària de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Des del 1958 fins al 1964 forma part del Moviment Escolta a l’Agrupament Sagrada Família on és cap d’unitat fins al 1964. En aquest context es va identificant amb el repte d’educar infants i adolescents. A la vegada, va comprendre la necessitat de compartir amb les famílies el projecte educatiu, eix que serà central durant tota la seva experiència professional. Amb una mirada molt coeducativa i igualitària va promoure canvis en les unitats de nenes i noies per tal de poder realitzar activitats equivalents a les que es feien en les unitats de nois, fet que va obrir noves perspectives i poder fer activitats més igualitàries i menys “contingudes” de les que es podien fer. També va practicar i posar en evidencia la necessitats de fer debats, entre les noies, i promoure les dinàmiques en el sí dels grups per tal d’afavorir la presa de decisions col·lectiva amb un enfocament democràtic i participatiu que ha marcat, també, la seva línia professional. 

1962: Col·labora en El Social per donar suport els damnificats de la riuada de Terrassa preparant esmorzars i assistència als adults allotjats allà especialment als infants. 

1960-1963: participa fent teatre a Amics de les Arts. 

1977. Rep el Premi Ramon Llull per la publicació de l’experiència de l’Heura del Vallés que va crear a Terrassa. 2014 Va rebre el diploma de Membre d’Honor del Club de Pediatria Psicosocial per les seves aportacions psicopedagògiques. 

Porta 60 anys dedicats al món de l’Educació de manera ininterrompuda i amb perspectiva de continuïtat. 

Des del 2008 fins a l’actualitat Lidera i dirigeix el grup de recerca XEC3. www.xec3.grode.org (Xarxa d’Experiència i Construcció de Coneixement Compartit). per afavorir el canvi de paradigma en relació a les persones grans i disminuir l’Edatisme. Es tracta de que persones que han deixat el n laboral mentoritzin treballs de recerca de batxillerat, grau i mestratges. El projecte és interuniversitari: UAB, universitat de pertinença del projecte amb conveni amb la UVic, Universitat central de Catalunya, Universitat de Girona. Des del 2021 fins a l’actualitat s’implementa a Can Jofresa, a lInstitut Montperdut, Escola Tecnos

2005 Participa en sessions promogudes per l’Associació ACTES, per tal d’explicar oportunitats i ampliar els tipus d’activitats per realitzar a l’etapa de l’envelliment. Des del 2021 col·labora amb l’Ajuntament de Terrassa en l’elaboració del PLEI’T (Pla Local per a un Envelliment Integral a Terrassa) amb el Servei de Promoció de la Gent gran.

informació de les edicions anteriors consultar clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa