MónTerrassa
Investigadorsde l’ESEIAAT, seleccionats a la convocatòria MIT-Spain
  • CA
dd

!--akiadsense-->

La tercera convocatòria MIT-Spain “laCaixa” Foundation Seed Fund ha seleccionat, per segona vegada en els dos darrers anys, el projecte de recerca presentat per l’investigador i professor de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisuals de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) Joan Montanyà, que dirigeix el grup de recerca Lighting Research Group (LRG). Gràcies a aquesta convocatòria, Montanyà i els investigadors del grup LRG iniciaran un projecte de recerca conjunt amb la investigadora del l’Space Propulsion Laboratory del MIT Carmen Guerra García.

El projecte planteja que els petits vehicles aeris no tripulats (UAV, de l’anglès, Unmanned Aerial Vehicle) i drons són una eina excel·lent per estudiar els efectes elèctrics de l’atmosfera en els vehicles aeris i les estructures elevades. Els UAVs es poden emprar com un model relativament econòmic d’aeronaus de major escala, que permet la realització extensa de proves, en un entorn universitari, amb temps de resposta curts. D’altra banda, els drons de vol vertical proporcionen una plataforma precisa per mesurar i observar les propietats elèctriques de l’atmosfera i permeten simular l’impacte a estructures elevades i, més en concret, en les turbines eòliques, que en un futur pròxim podrien arribar a una alçada de 300 metres.

Prevenir l’efecte d’electricitat atmosfèrica

En aquest projecte, l’equip d’investigadors proposa utilitzar UAVs per estudiar les descàrregues elèctriques de corona –un fenomen elèctric precursor al llamp– i la càrrega elèctrica en un petit avió i en les pales d’aerogeneradors. I és que en el cas dels avions i aerogeneradors, els camps elèctrics ambientals s’amplifiquen per factors de 10 o més a la superfície de l’estructura. Aquesta ampliació de camp, combinada amb els efectes del moviment ràpid, comporta l’aparició de descàrregues elèctriques de corona a les extremitats afilades: en concret, a les puntes de les pales dels aerogeneradors i als extrems de les ales i dels estabilitzadors dels avions.

A més, tant els avions com les turbines eòliques adquireixen càrrega elèctrica de l’atmosfera i d’altres fonts, mecanismes encara poc coneguts actualment. Estudiar aquests fenòmens és rellevant, ja que són precursors, durant les tempestes, de descàrregues de llamps i contribueixen a la degradació, a llarg termini, dels materials compostos de què estan fetes les aeronaus i les turbines.

Juntament amb aquest projecte del grup LRG, ha estat seleccionat una altre projecte de la UPC liderat per David Chaparro i Mercedes Vall-llossera, investigadors del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC; María Piles, investigadora de la Universitat de València, i Dara Entekhabi, cap científic de la missió Soil Moisture Active/Passive (SMAP) de la NASA i investigador del MIT. El projecte té com a objectiu quantificar la resposta de la vegetació davant del canvi climàtic mitjançant models estadístics.

El grup que lidera Joan Montanyà també va ser seleccionat a la convocatòria de l’any 2018 MIT-Spain “La Caixa” per un projecte en la mateixa línia de recerca que analitzava per què determinats nous materials tenen una predisposició a generar descàrregues elèctriques,i desenvolupava un sistema intel·ligent de protecció contra els llamps autoprovocats.

Projectes de recerca transoceànics

En aquesta tercera convocatòria del programa MIT-Spain ”laCaixa” Foundation Seed Fund s’han presentat 25 projectes de 23 centres de tot l’Estat espanyol. Un cop valorats pel comitè d’experts, han estat seleccionats 12 propostes: quatre del camp de la salut, quatre en el de l’economia global i quatre en el de l’energia. La convocatòria està dotada amb més de 300.000 euros, que van destinats, íntegrament, a subvencionar els viatges i les estades d’investigadors a Espanya i a Boston, que permetin posar en marxa els seus projectes de recerca. La iniciativa també pretén incrementar la visibilitat de la recerca espanyola entre els professors, investigadors i estudiants de l’MIT, i a la inversa; així com contribuir a la creació de vincles entre investigadors espanyols i de l’MIT que originin col·laboracions de llarga durada.

Més informació de la convocatòria

https://obrasociallacaixa.org/ca/investigacion-y-becas/convocatorias-de-investigacion/mit-spain-la-caixa-foundation-seed-fund

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa