MónTerrassa
Investigadors de Terrassa busquen com fer les aules més segures i confortables
Els investigadors Marcel Macarulla i Núria Forcada en una sessió d’anàlisi a un aula de l’ESEIAAT durant un examen
Els investigadors Marcel Macarulla i Núria Forcada en una sessió d’anàlisi a un aula de l’ESEIAAT durant un examen | ESEIAAT

!--akiadsense-->

Quan s’ha de ventilar una aula? És necessari mantenir permanentment les finestres i les portes obertes? Fer-ho en segons quina època del curs, permet el desenvolupament normal de l’activitat docent? Per garantir la ventilació d’una sala ocupada i per tant reduir el risc de contagi per COVID, no es poden superar les 800-1000 ppm (parts per milió) de CO2. Si no es disposa de ventilació forçada i no es poden mantenir aquests nivells, llavors és necessari obrir portes i finestres periòdicament.

Ara, el Grup de Recerca i Innovació en la Construcció (GRIC) de la Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona Tech (UPC) a Terrassa ha monitoritzat la qualitat de l’aire a les aules de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) en col·laboració amb el servei d’infraestructures de la UPC i altres grups de recerca especialitzats en l’àrea.

El treball comprova objectivament que el model de pautes a seguir per mantenir un ambient alhora segur i confortable dins dels espais docents de l’ESEIAAT és l’adequat. Per fer-ho, els investigadors han monitoritzat les aules en condicions d’activitat docent durant 54 hores, distribuïdes en el decurs de 18 exàmens utilitzant tant sensors de CO2 com sondes de mesura de confort tèrmic. Aquestes inclouen sensors de temperatura i humitat interiors i exteriors, de temperatura radiant i de velocitat de l’aire.

Aquest estudi servirà per ajustar els protocols de ventilació natural de qualsevol aula considerant les condicions ambientals exteriors, les característiques de cada aula, la seva la ocupació i l’activitat que s’hi desenvolupi, tenint en compte el confort tèrmic tant dels estudiants com dels professors. I és que en segons quines èpoques de l’any, obrir finestres i portes periòdicament pot comprometre les activitats previstes a l’aula docent degut a la manca de confort tèrmic (massa fred o massa calor). És per això necessari establir un equilibri entre el confort tèrmic i la qualitat de l’aire.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa