MónTerrassa
Grups d’Ajuda Mútua per a les persones amb situació de dol
  • CA

Des del Servei d’Informació i suport emocional a la ciutadania engegat pel Consell Comarcal i l’equip de professionals de Serveis Socials s’ha detectat una necessitat especial d’atenció al dol per a moltes persones que estan patint pèrdues de familiars i amistats per la Covid-19. És per aquest motiu que l’ens comarcal ha posat en marxa els Grups d’Ajuda Mútua (GAM) al Dol sense comiat amb la finalitat compartir l’experiència vital -el dol sense comiat- i millorar l’estat emocional de qui el pateix, compartint, donant i rebent suport del propi grup i socialitzant les experiències des d’una perspectiva de salut comunitària.

El Servei d’informació i suport emocional a la ciutadania del Vallès Occidental ha atès 1.617 persones des del 30 de març fins el 26 d’abril, tant en la línia oberta gratuïta com en les trucades de seguiment que es fan a persones vulnerables de la comarca. El 83% de les atencions han estat per a acompanyament emocional i s’ha detectat entre aquestes la necessitat d’un acompanyament especial el ens processos de dol sense comiat.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, apunta que “les mesures de confinament adoptades per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social provocades per la Covid-19 estant tenint efectes sobre l’estat emocional i psicològic de la ciutadania. Durant l’Estat d’alarma moltes famílies han patit pèrdues i no s’han pogut acomiadar ni fer cerimònies socials de comiat tal com és habitual. Per això hem volgut iniciar aquesta experiència per compartir emocions i experiències, i ajudant-nos entre tots i totes”.

Atenció gratuïta i feta per professionals

Els GAM estan dirigits a qualsevol persona o grup familiar resident a la comarca que pateixi una situació de dol davant la pèrdua de persones properes sense haver tingut la possibilitat d’un comiat i que necessiti expressar les seves emocions i cercar estratègies per superar la pèrdua. El Consell Comarcal ha format un equip de professionals de l’àmbit social per tal que puguin fer de dinamitzadors/es d’aquests grups que amb mitjans telemàtics acompanyaran en les estratègies de gestió del grup.

De moment s’ha engegat el servei amb persones a qui se’ls ha proposat la seva participació un cop detectada la seva necessitat mitjançant la detecció del Servei d’informació i acompanyament emocional. Ara la proposta s’estén al conjunt de la població per tal que es puguin ampliar els grups existents a d’altres persones que ho puguin necessitar.

El servei és gratuït i per poder participar-hi es pot demanar a la línia gratuïta 900 29 35 34 o bé escriure un correu electrònic a l’adreça [email protected]. Els propers dies es farà difusió del servei a equipaments com CAPS, farmàcies, mercats municipals o funeràries, per tal que arribi al màxim de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa