Serp de collaret
Serp de collaret | Museu de Ciències Naturals de Granollers

!--akiadsense-->

L’alcalde de Vacarisses, Toni Masana, va sortir a passejar pel poble i es va trobar amb una gran serp de color verd. És totalment inofensiva. La major part de les serps de Catalunya no representen cap perill, les úniques són els escurçons, dels que en tenim dues espècies, comenta Antoni Arrizabalaga Blanch, del Museu de Ciències Naturals de Granollers, que estudia aquests animals des del projecte Serpcat i que permet conèixer-ho tot i més.

Malgrat les aparences, la que va trobar l’alcalde de Vacarisses no és una serp verda, sinó una de collaret (Natrix astreptophora); fins fa poc N.natrix astreptophora, perquè ha passat recentment de considerar-se subespècie a considerar-se espècie), explica Joan Maluquer Margalef, president de la Societat Catalana d’Herpetologia.

“És una de les tres espècies de serps d’aigua que tenim al nostre país que, en edat adulta, prenen aquest color verdós uniforme i esdevenen força terrestres, sobretot les femelles, de manera que es poden trobar creuant camins a més d’un quilòmetre d’una bassa o rierol”, ens diu l’expert.

Poden assolir fins als 120 centímetres de longitud, a Catalunya, i són força corpulentes. En algunes webs i publicacions s’esmenten dimensons (fora de Catalunya), de l’ordre de 1,5-1,6m, o més i tot.

Solen descansar sota pedres, durant la nit, excepte en períodes més càl·lids i estivals, en què poden tenir activitat nocturna. Els juvenils són aquàtics i s’alimenten de capgrossos i petits amfibis, mentre que els adults mengen granotes, gripaus i petits mamífers (ratolins, entre d’altres).

Pel que fa a la protecció, Joan Maluquer recorda que apareix al Conveni de Berna (annex III) i al Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial (Real Decreto 139/2011, de 4 de febrer), del govern espanyol. Si, casualment, algú se la troba, ha de deixar-la tranquil·la, mirant de no molestar-la. “Ella fugirà, sens dubte”.

Hi ha dotze espècies de serps a Catalunya, i on hi ha més diversitat és a la Catalunya Oriental humida i al Prepirineu en general, on hi ha coincidència d’espècies d’afinitat centreuropea i africana, per bé que no hi ha cap lloc o comarca on hi trobem totes les espècies.

Al Vallès Occidental hi ha 6 espècies d’ofidis o serps: Serp blanca (Zamenis scalaris), Serp llisa meridional (Coronella girondica), Serp de collaret (Natrix astreptophora), Serp d’aigua (Natrix maura), Serp verda (Malpolon monspessulanus) i Escurçó ibèric (Vipera latastei).

Només hi ha dues espècies perilloses, que són els dos escurçons (Vipera aspis i Vipera latastei), però molt rarament hi ha accidents (cal trepitjar-les, sobretot gent amb xancletes fent càmping al Pirineu o bé posar-los la mà a sobre per error, pensant que són inofensives o perquè no les ha vist (per exemple cercant caragols o espàrrecs).

Comentaris

  Anònim Abril 22, 2018 | 19:34
  Molt bonica la nena i hem de protegir-la.
  Miquel Abril 23, 2018 | 06:20
  Que la pinten de groc.Es catalana.
  reptiliano Abril 23, 2018 | 07:42
  de peque vaig trobar una natrix maura, me la van deixar quedar els meus pares, lis vaig prometre que al any la deixaria suelta. aixi va ser. Ara deu estar buscant parella :)

Nou comentari