MónTerrassa
El Govern, receptiu a posposar l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions
  • CA

El Govern de la Generalitat s’ha mostrat receptiu a posposar, si cal, la data d’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions en aquells municipis de més de 50 mil habitants. La llei espanyola situa aquesta implantació al gener de 2023, però la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, no ha descartat “flexibilitzar el que faci falta” per tal d’aconseguir un major “consens” amb els ajuntament i agents econòmics i socials. Així ho ha dit en la trobada que ha tingut lloc a Terrassa, aquest dimecres, amb els representants de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, i que ha recollit l’Agència Catalana de Notícies.

En aquest sentit, Jordà ha reconegut que “costa molt poc posar una data però, si aquesta no es compleix, creem falses expectatives i acaba representant un molt mal acord”. La consellera ha afirmat que la “preocupació” no ha de ser la data en si, “sinó ser capaços de tenir molts clars els objectius en emergència climàtica”. “Si la data ha de ser el 2024 o el 2025 però hem de complir els objectius, voldrà dir que hem fet la feina ben feta“, ha afegit, tot assegurant que el seu Departament està disposat a ajustar “el que faci falta” a l’hora d’implantar les ZBE ja que “no ve de dos mesos si s’han de complir els objectius”. No només però s’està avaluant modificar la data sinó també altres condicions de la implantació.

A Terrassa, des de l’Ajuntament s’han començat a fer diferents accions per a la implantació d’aquesta futura Zona de Baixes Emissions, per exemple, l’ampliació de les zones d’àrees de vianants o els canvis de sentit en diferents carrers per expulsar els vehicles del Centre o l’aposta per als camins escolars i els aparcaments de reserva escolar:

La zona de baixes emissions delimitada a Terrassa on s’estan fent diferents accions d’implantació

Cimera de la Qualitat de l’Aire

Justament, les condicions de les ZBE es presentaran a la tercera Cimera de la Qualitat de l’Aire, que se celebrarà a Barcelona el 18 de març. Una trobada, ha concretat Jordà, que “a diferència de les dues anteriors celebrades els anys 2017 i 2019, serà d’àmbit nacional, involucrant a tots els municipis de més de 20.000 habitants, diputacions, agents socials i econòmics de Catalunya”. La consellera ha afegit que “treballem per arribar a la cimera amb un gran acord de consens amb mesures i actuacions per millorar la qualitat de l’aire a Catalunya, perquè ha de ser una prioritat de país i requereix del compromís i la determinació de tothom”.

La trobada d’avui a Terrassa forma part d’una nova ronda de contactes per concretar l’acord definitiu. La consellera ha explicat que “justament municipis com els de l’Arc Metropolità” que són Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell, “tenen unes circumstàncies molt concretes, i volem reflectir en l’acord totes les realitats existents al país”.

Reunió Associació de municipis de l’Arc Metropolità amb la consellera Jordà | Rafel Casanova BCF

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa