MónTerrassa
La generació de residus al Vallès baixa per primer cop des de 2013
  • CA

La generació de residus baixa per primera vegada des de 2013 al Vallès Occidental. Així ho demostren les dades de recollida de residus municipals de l’any 2021 del Consorci per la Gestió de Residus de la comarca, que indiquen que la generació de residus es situa en 430 quilos per habitant i any. Aquesta xifra suposa una disminució de 5 quilos l’any per persona (un 1%) però encara queda lluny dels 387 quilos per persona i any que es van registrar el 2013, per les conseqüències de la crisi econòmica.

Però no tot són bones notícies. La resta de dades indiquen que la recollida selectiva es manté a l’entorn del 43% al conjunt del Vallès Occidental pujant un 0’4% durant l’any 2021. La resta segueix sent la bossa de deixalles més gran: és on van a parar el 57% dels residus de les llars del Vallès Occidental, quan només hauria de ser el 10%.

La única fracció que puja respecte l’any anterior és la matèria orgànica (+3%), tot i que encara es situa per sota dels objectius. També pugen els residus que es porten a la deixalleria, que incrementen un 15%. La resta de fraccions pateixen una davallada: vidre (-2%), paper i cartró (-7%), envasos (-3%), voluminosos (-2%), fracció vegetal (-3%) i tèxtil (-1%). 

Encara lluny dels objectius de reciclatge

Només quatre municipis estarien complint a finals de desembre de 2021 els objectius de reciclatge: Matadepera, Ullastrell, Vacarisses i Palau-solità i Plegamans. Aquests municipis han realitzat la recollida Porta a porta durant el 2021. El 2022 també s’hi han afegit Rellinars i Sentmenat i el mes d’abril s’inicia a Sant Llorenç Savall. 

El president del Consorci i alcalde de Matadepera, Nil López, apunta que “les dades de l’any 2021 ens indiquen que ens queda camí per fer en la millora del percentatge de reciclatge. Hi ha fraccions, com l’orgànica en les quals hem de millorar encara més i no podem descuidar la resta. Es tracta de poder assumir uns hàbits ciutadans, tal com també estem assumint hàbits de reutilització o de prevenció de residus”.  López també assegura que “els ajuntaments de la comarca estan fent molt bona feina, apostant per nous sistemes de recollida, amb proves pilot i amb campanyes de sensibilització. Des del Consorci els seguirem fent costat per trobar la millor solució de recollida a cada municipi, segons les seves característiques”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa