MónTerrassa
[FOTOS] Terrassa diu el darrer adéu a Jaume Canyameres
  • CA
Enterrament de Jaume Canyameres a la catedral de Terrassa | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Aquest dimarts, dia 31 de gener, la catedral del Sant Esperit de Terrassa s’ha omplert de gom a gom per donar el darrer comiat a Jaume Canyameres. Mort a l’edat de 85 anys, va ser un destacat activista pels drets socials i pel catalanisme durant el franquisme i regidor a l’Ajuntament de Terrassa en dues ocasions, la primera, de 1979 a 1983, quan es va fer càrrec de l’àrea d’Economia, i, una dècada més tard, com a regidor independent, on va ser responsable d’Hisenda i Comunicació del 1995 al 1999. Jaume Canyameres va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2009 i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa l’any 2012.

Economista de professió i assessor en un despatx d’advocats, Canyameres, nascut a Terrassa el 13 de febrer de 1931, va ser un dels terrassencs més destacats del segle XX, per la seva tasca a favor de la ciutat i de les entitats locals amb les que es va implicar, com el Centre Excursionista de Terrassa, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, el Centre Social Catòlic o el Casino del Comerç, entre d’altres. Va ser un dels impulsors de la Fundació Torre del Palau, entre d’altres iniciatives per afavorir la divulgació cultural i el creixement econòmic de Terrassa.

Canyameres va estar implicat amb la Joventut d’Acció Catòlica del Sant Esperit i en la fundació de la llibreria Àmfora, la primera en català a Terrassa durant la dictadura. Va impulsar una campanya per demanar bisbes catalans a Catalunya i va ser un dels responsables del retorn de l’exili d’Agustí Bartra i Anna Murià, que un cop al país es van acabar instal·lant a Terrassa. En la seva faceta d’erudit, va destacar per la seva col·lecció de llibres i documents de la Guerra Civil. Jaume Canyameres va fer donació en vida d’una bona part del seu fons a l’Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local i era un habitual articulista en premsa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Ballbè a gener 31, 2017 | 12:29
    Josep Ballbè gener 31, 2017 | 12:29
    Felicito en Joan-Manel Oller i na Lluïsa Tarrida per la seva sensibilitat en reflectir el comiat del senyor Canyameres. Descansi en pau !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa