L’excursió comença a l’aparcament per autocars de la Mata, el primer que trobem a mà esquerra. A l’altra banda de la carretera trobarem una mica abans d’un camí protegit per un cadenat, un camí que baixa per unes roques i desprès gira a mà dreta per baixar per rocams fins a enllaçar amb un camí més ample i planer i que agafarem a mà esquerra fins que arribem a la llera de la riera de la Calçada. mapa ruta canal escaletaLa travessem i en trobem un trencall amb 2 opcions, la de l’esquerra correspon al camí per on tornarem a la baixada i el de la dreta que puja és l’antic camí de a calçada i és el que agafem. No em d’agafar cap trencall més i em de mirar de seguir sempre aquest camí més ample. Més endavant i desprès de passar per una mena de congost de pedra trobarem un camí marcat que s’enfila a la nostra dreta i que també ens portaria a la carena del Pagès però que no agafarem.

Aquí el camí ens mostra unes restes de murs a la nostra esquerra que ens mostren la importància que va tenir aquest camí anys enrere i el motiu de que porti el nom de calçada, en referència a l’antiga calçada (potser d’origen romà) que anava de Matadepera a Coll d’Eres per travessar a la zona de Sant Llorenç Savall. Passem per una zona planer i just quan s’enlaira trobem a l’esquerra un caminet pot marcat que ens porta les restes que quedem de l’antiga Bassa de la Calçada i que sembla que era una reserva d’aigua pel poblat de Coll d’Eres (per cert un poblat d’origen desconegut ja que mai s’ha excavat ni estudiat degudament). El camí continua planer fins arribar a tocar la riera i llavors es torna a enlairar seguint la traçada del torrent. Passem per tota d’arbres caiguts i arribem a una zona de grans roures amb una part de pujada forta.

Al final el camí gira a l’esquerra i es torna planer per arribar a enllaçar amb la carena del Pagès. rocamurAgafem la pista a mà dreta i 10 metres més endavant girem per un ample trencall que trobem a l’esquerra. Uns metres més i trobem a la dreta una piràmide de pedres que ens demostrarà que hem agafat el camí correcte. És un camí planer entre alzines i boixos i que ens porta a un Mirador on podrem gaudir d’una excel·lent vista dels Emprius a l’esquerra, de Rocamur en front i fins i tot en dies clars podreu veure el mar al fons a la dreta. A la dreta del mirador surt un camí que agafem. Aviat s’endinsa en una zona boscosa bastant ombrívola. Desprès de passar per el costat de dos grans pins a banda i banda cal estant atents ja que 50 metres més endavant trobarem un trencall a mà esquerra i que si el seguim ens portarà desprès de travessar dos torrentets a la zona de la Roca Encavalcada.

La tindreu a tocar de la mà i podreu observar una de les meravelles més espectaculars del Parc. Al costat mateix de l’accés a la Roca surt un caminet que si el seguim uns pocs metres més endavant en durà a la zona de les Agulles de les Fogueroses.les-fogueroses-conjunt1 Un cop visitada la zona tornem enrere fins el trencall anterior i seguim pel camí que 50 metres més endavant ens porta a un nou trencall. Aquí podem desviar-nos un moment pel camí que queda al davant nostre i que uns 150 metres més endavant en durà a la zona de la Foradada, però costa de veure i l’accés es força difícil, ja que la baixada que hi porta és bastant perillosa. Nosaltres agafem el trencall a mà esquerra que ens porta a un nou trencall, a l’esquerra i en baixada cap a la canal de l’Escaleta que agafarem d’aquí una estona i al davant l’accés als miradors de les Fogueroses. El primer el trobarem de seguida a mà esquerra però és millor seguir per el que queda més a la dreta i que porta a un mirador doble. Primer un mirador a la dreta que permet una espectacular vista de la zona de la Morella i justa sota dels nostres peus el gran til-ler-de-les-foguerosesTil·ler de les Fogueroses, un dels més grans del Parc amb més de 15 metres d’alçada. Uns metres més endavant trobem el mirador davant nostre que ens permet una vista increïble de les Fogueroses i en especial de la Roca Encavalcada i les Agulles.

Tornem enrere uns metres i mirem de baixar per una canal que trobem a la dreta i que representa que va a parar sota del mirador on acabem d’estar. Aquí podrem observar una foradada en forma triangular que poca gent coneix. Retornem fins al camí d la canal de l’Escaleta i ara l’agafem tot baixant de forma abrupte. Cal vigilar ja que la baixada es de terra i podem patinar.

Aquesta canal és molt espectacular per algun gran exemplar de Boix Grèvol que hi podrem observar. Desprès d’una forta baixada veurem que la traça ens porta cap a l’esquerra i aviat anirà agafant una mena de camí que es torna més planer. Just quan el camí arribi a una torrentera ben marcada cal que alcem la vista i mirem amunt. El que veureu no té explicació possible, és potser un dels moment més màgics que viureu al Parc. La vista de la Roca Encavalcada per sota no es pot explicar ja que s’ha de viure. El camí segueix més o menys planer i hem de mirar de no agafar cap trencall fins que sortim a un roquissar. Aquí caldrà aturar-nos i girar-nos per observar les imponents Agulles que abans ja havíem vist des de dalt. Seguim i donem la volta a una gran formació rocosa coneguda com el Paller i ens endinsem a la zona de la canal del Paller amb una nova vista de la segona zona de les Fogueroses presidida per dues grans formacions rocoses, la més gran i que queda és a l’esquerra coneguda com el Gegant i més a la dreta la Roca de l’Abadessa.

El camí va resseguint la canal per travessar-la i portar-nos a l’altra banda i potser es fa una mica llarg i a voltes un xic perdedor. Hem de procurar sempre seguir a mà esquerra i no desviar-nos ami per cap canal. Just quan ens trobem a l’altra banda i veiem sota nostre la casa del Marquet de la Roca trobarem uns padrons a l’esquerra que senyalen l’inici d’una canal que és la que jo he agafat i que és bastant forta de pujar. Només la recomano per persones entrenades, els qui no es vulguin complicar poden seguir el camí que més endavant enllaçarà amb la canal de Llor i podreu pujar per ella fins a Coll d’Eres. La canal que jo he pujat és bastant relliscosa i quan arriba a dalt cal cercar un camí carener poc marcat que en pujada forta ens durà fins a la zona de les sepultures de Coll d’Eres amb una excel·lent vista del Montcau a la dreta.img_1609 El camí enllaça amb la carena del Pagès i seguint a mà dreta en pocs metres arribem a Coll d’Eres. Travessem i just quan sortim a la zona oberta cal agafar un caminet a mà esquerra que baixa primer per un rocam i desprès s’endinsa en una zona arbrada força ombrívola. El camí ens porta a un barranc molt bonic amb una bona vista del Montcau i desprès baixa cap a la riera de la Calçada fins a enllaçar amb el trencall que havíem descrit al principi de l’excursió.

Travessem la riera i seguim pel camí planer fins que trobem una roca rodona al mig del camí. 50 metres més endavant trobarem un caminet a la nostra esquerra que baixa fins a la font de la Llicona que quasi bé sempre està seca. El camí de tornada al cotxe és el mateix que hem fet al mati i en uns 5 minuts ja hi arribarem sense més dificultats. Si us sobre temps podeu visitar els castanyers de la Mata, que trobareu a la zona de picnic que hi ha a la dreta, abans de la caseta del Coll d’Estenalles. Uns 7 quilometres de caminada amb alguna dificultat però amb unes vistes simplement maravelloses.

Nou comentari