MónTerrassa
El que volies saber de la Festa Major de Terrassa

Tot i més sobre la Festa Major de Terrassa 2023. Et responem a les preguntes que ja tenen resposta.

Quan se celebra la Festa Major de Terrassa 2023?

Del 30 de juny al 6 de juliol.

Per quina raó se celebra quan se celebra?

Coincideix amb el primer diumenge desprès de Sant Pere.

Què és?

Un dels grans eixos vertebradors que ens uneix, un espai de trobada col·lectiu, integrador, inclusiu, democràtic i popular..

Quin són els sants patrons de Terrassa?

Sant Pere, Sant Cristòfol i Sant Valentí.

Què representa la Baixada del Drac?

Primer dia de Festa Major. Llegenda del Drac que atemoria la ciutat i els territoris del voltant des de la seva cova a la muntanya de Sant Llorenç. Ara marca el començament de tot.

Per quina rao repiquen les campanes?

Pregona la Festa i anuncia als terrassencs i terrassenques l’inici. Es tracta de l’acte anunciador més antic i enllaça la Festa Major amb els seus orígens religiosos.

Com s’obre la festa, al Raval de Montserrat, el divendres?

Entrada del Drac de Terrassa, que balla la Dansa del Drac, es llegeix el pregó i es fa l’obertura oficial de la Festa. S’inicia el ball dels Gegants Vells, els Bastoners i els Gegants Nous. Els Capgrossos entren al Raval i ballen el Ball de la Cercavila i es descobreix el Capgròs de l’any, un dels moments culminants.

Què és el Raval Infernal?

Se celebra al Raval de Montserrat el divendres de Festa Major entre dos quarts d’onze i dos quarts de dotze de la nit i coordinat per la colla del Drac de Terrassa i els Diables de Terrassa. En un Raval enfosquit, i sota el toc del Raval, hi participen sis colles: tres són del bestiari de foc i tres de diables.

Què es fa a la Cercavila?

Un recorregut dissabte pels carrers del centre històric de la ciutat amb sortida al Raval i arribada a la Vella, en el que participen els diferents grups de cultura tradicional i popular catalana propis de la Festa Major, acompanyats per formacions musicals. En arribar a la Plaça Vella cada realitza un ball de lluïment i un cop acabats, comença l’actuació dels castells de vigília.

Quin és el dia central de la Festa Major?

Diumenge. S’inicia amb les matinades, anunciades pels grups de cultura popular i tradicional de Terrassa. Seguici d’autoritats a l’església i ofici solemne, és l’acte més institucional de la Festa Major i en el que prenen part els les representants dels poders civils i religiosos de la ciutat. El seguici està encapçalat pel Drac de Terrassa i surt des de l’Ajuntament desfilant fins a la Catedral del Sant Esperit, on es celebra l’ofici solemne.

Què es fa a la Sortida d’ofici?

El conjunt d’actes que tenen lloc el matí de diumenge de Festa Major, un cop finalitzat l’ofici solemne, esdevenen la representació més important de la cultura tradicional de la ciutat i formen part del patrimoni i de la identitat i singularitat de Terrassa. El ball de plaça: Antigament es celebrava durant la Candelera, el mes de febrer, però en època moderna es va recuperar aquesta tradició incorporant-la a la Festa Major. En aquest ball, les autoritats municipals que hi participen, acompanyades dels dansaires de l’Esbart Egarenc, conviden la ciutadania a prendre part del ball i de la Festa. Al ball de plaça també hi participen els Nans de Terrassa, els Bastoners, el Drac de Terrassa o els Gegants.

Quin dia hi ha la gran exhibició castellera?

Diumenge al migdia al Raval de Montserrat, davant l’Ajuntament. Participen les dues colles de la ciutat, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa i una tercera convidada.

L’actuació comença amb els pilars caminant d’entrada a la plaça i continua amb les tradicionals tres rondes que caracteritzen totes les actuacions castelleres. L’acte finalitzat amb els pilars de comiat mentre els grups de grallers toquen la Marxa del Vermut

Què es fa el dia de cloenda?

Els protocols marquen que la Festa Major de Terrassa finalitza amb un castell de focs. Un dels actes que amb el pas del temps s’ha convertit en una de les tradicions més populars i multitudinàries de la Festa. Un cop acabat el Castell de Focs tindrà lloc el tradicional rom cremat servit pels membres de la Corporació Municipal, acompanyat d’una cantada d’havaneres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa