MónTerrassa
Fes la prova del VIH: anònima, accessible i confidencial
sss

!--akiadsense-->

Amb motiu de la Setmana Europea de la Prova Ràpida del VIH, que es celebra entre el 22 i el 29 de novembre, i sota el lema “Prova del VIH: accessible, anònima i confidencial”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’ONG Actuavallès llencen una campanya de sensibilització en les comarques del Vallès Oriental i Occidental.

La campanya forma part de la iniciativa de l’agrupació Prueba de Vihda, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i per la qual associacions i Col·legis Farmacèutics d’arreu del territori estatal llencen una campanya coordinada per afavorir la realització de proves ràpides del VIH.

La campanya consta de pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies del territori. A través d’un llenguatge directe i clar “Prova del VIH, accessible, anònima i confidencial”, s’exposen les diferents opcions de realització de la prova del VIH (a les farmàcies, a Actuavallès i al CAP) i es recullen algunes raons per les quals es recomana i és important demanar la prova del VIH. Alguns exemples d’aquestes recomanacions són “si alguna vegada has tingut relacions amb penetració vaginal o anal sense preservatiu” o “si desconeixes el teu estat de salut o l’estat de salut de la teva parella sexual”. Aquesta campanya pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la.

Paper dels centres comunitaris

Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca el paper dels centres comunitaris com Actuavallès en la detecció precoç del VIH. Explica que Actuavallès fa 18 anys que col·labora en la promoció del diagnòstic precoç del VIH oferint la prova ràpida de forma anònima, gratuïta i confidencial a la població general.

Actualment, l’associació disposa d’un punt estable de realització de proves a Sabadell, Terrassa, Granollers i, properament, a Manresa. Capitán afirma que “la tasca d’Actuavallès es basa en identificar i adaptar el servei de la prova ràpida a les persones que ho necessiten i que sovint tenen dificultats per accedir als recursos del sistema sanitari i, en segon lloc, en descentralitzar estratègies i oferir serveis al territori.”

Els farmacèutics comunitaris davant la detecció i prevenció del VIH

Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, afirma que “els farmacèutics tenim un paper clau en l’assessorament i la difusió d’informació sobre la prova del VIH”. “Com a agents de salut pròxims i de confiança –prossegueix– podem contribuir a la detecció precoç i prevenció del VIH gràcies a les proves ràpides i els auto-tests que s’ofereixen a les farmàcies”. Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, posa en valor “la coordinació entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH”. “El treball en xarxa és imprescindible per tal que cada professional, des del seu àmbit d’actuació (farmàcies, centres comunitaris i CAPs) pugui incidir en la importància de la prevenció del VIH”. Per la seva banda, Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, dona més detalls sobre les eines amb què compten per la detecció precoç del VIH. “La prova ràpida és un test que consisteix en una petita punció al dit i permet conèixer el resultat en 20 minuts, amb un alt valor predictiu, i sempre amb la garantia de confidencialitat i l’anonimat. D’altra banda, l’auto-test és una prova que l’usuari es fa a casa i, en el moment de dispensar- lo, és important la tasca d’educació sanitària i de conscienciació que pot fer el farmacèutic”.

La importància de la detecció precoç

En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà. Es considera diagnòstic tardà de la infecció pel VIH quan la xifra del recompte de CD4 més pròxima al diagnòstic és inferior a 350 cels/microlitre (μL), sent un indicador que fa anys que la infecció es va produir. Segons l’informe del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la Sida/VIH/ITS a Catalunya (2018), un 44% dels nous diagnòstics presentaven diagnòstic tardà. No obstant, aquest no afecta igual a tota la població. El percentatge de diagnòstic tardà és superior en persones heterosexuals; és superior a més edat i també té més presència en persones d’origen estranger. Promoure el diagnòstic precoç del VIH representa un dels reptes globals més importants en l’estratègia d’UNAIDS per aconseguir eradicar el VIH. En un moment en què els tractaments són efectius per combatre la infecció, que l’evidència científica ens indica que les persones en tractament i amb càrrega viral indetectable han de ser considerades com intransmissibles, s’ha de fer una aposta per millorar el cribratge, la detecció precoç i la vinculació a tractament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa