MónTerrassa
Ferrer Bobet 2016 triomfa en la gran nit dels vins catalans
  • CA

Ferrer Bobet 2016 és el millor vi de Catalunya del 2019

Ferrer Bobet 2016 és el millor vi de Catalunya del 2019 | Jordi Play

Ja sabem quins són els millors vins catalans d’aquest 2019. Els Premis Vinari 2019 s’han desvelat aquest vespre en un acte a l’Auditori de Vilafranca del Penedès. El concurs, que té per objectiu donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l’any, ha celebrat enguany la 7a edició, que un any més s’ha pogut seguir en directe a través del Canal 33. El Gran Vinari d’Or 2019, que distingeix el millor vi català, ha estat per Ferrer Bobet 2016 del Celler Ferrer Bobet. És un vi negre amb criança en botes de roure francès durant 12 mesos, cupatge de carinyena, garnatxa, sirà i cabernet sauvignon, del qual s’elaboren unes 21.000 ampolles.

Els vins competien en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Durant l’acte de lliurament dels Premis s’han donat a conèixer tots ells, i també el reconeixement professional a una vida dedicada al vi, el Vinari especial a la producció ecològica, el Vinari a la Tradició Vitivinícola de Catalunya, el Premi a la millor etiqueta de vi, al Tastador Destacat d’aquesta edició, al celler amb més vins premiats i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

La gala d’aquesta nit ha estat l’acte final de la setena edició dels Premis Vinari, que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 948 referències de 260 cellers, emparats en alguna de les dotzedenominacions d’origen de Catalunya.

Eljuratprofessional ha estat format per una vuitantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’INCAVI. Tots ells van qualificar tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar del 20 a 24 de maig a la seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès. Els vins que van obtenir millors puntuacions en aquesta fase inicial, van ser tastats i avaluats de nou en una nova jornada que va tenir lloc el 9 de setembre a El Celler de Rubí.

Ferrer Bobet, Gran Vinari d’Or

El Gran Vinari d’Or l’elabora el celler Ferrer Bobet, que es troba a la zona de Porrera, una de les àrees més fresques del Priorat. Aquest projecte va néixer el 2002 gràcies a la passió i compromís de Sergi Ferrer-Salat i Raül Bobet per mostrar un profund respecte per les terres i la tradició vitivinícola secular del Priorat. En la seva finca, compten amb ceps centenaris de carinyena i garnatxa negra i, entre 2004 i 2005, van plantar més vinyes en costers i terrasses minuciosament seleccionades després d’exhaustius estudis edàfics i d’adaptabilitat que participen en el cupatge d’aquest vi guanyador del Gran Vinari d’Or. Practiquen una viticultura orgànica estricta a les vinyes, que no contempla l’ús d’insecticides ni d’herbicides.

El millor vi de Catalunya també haguanyatl‘Or en la categoria de Negres amb criança de fins a 12 mesos i el Vinarid’Or Especial de la DOQ Priorat. El jurat que ha puntuat a cegues els vins participants ha reconegut aquest vi per la seva intensitat i potència, destacant el seu perfil aromàtic per les notes de fruita madura i confitada, especiat i mineral, carnós, amb la fusta ben integrada, d’estructura molt elegant i rodó en boca amb un final llarg, molt plaent i cremós.

Cava Bertha Cardús 2015, Gran Vinari Escumós

Per la seva banda, el Bertha Cardús 2015 s’ha endut el Gran Vinari Escumós d’enguany. És el cava més emblemàtic d’aquest celler ubicat actualment a Subirats, amb forts orígens al bell mig de Sant Sadurní d’Anoia. La marca Bertha va néixer al 1989 de mans de la família Torres Sibill, apostant per les varietats autòctones, el paisatge, el terra, el clima, tots ells elements únics que doten de marcada personalitat els seus caves. En aquest Cava Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos), les varietats macabeu, xarel·lo i parellada es manifesten a la màxima expressió. Sotmeses a una criança molt llarga (entre 30 i 50 mesos), mostren tot el potencial d’una correcta evolució a l’ampolla.

Toni Falgueras, Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el món del vi

Toni Falgueras és la quarta generació del Celler de Gelida, un dels establiments més emblemàtics del barri de Sants de Barcelona (c/ Vallespir, 65) que ha passat de vendre vi a doll a oferir milers de referències de vi d’arreu del planeta. Confrare d’honor, membre fundador de l’Associació Catalana de Sommeliers i Fundador dels Mestres Cellerers de Catalunya, entitat que cada any organitza i dona la benvinguda al Vi Novell. La seva vida ha estat, està i sempre estarà estretament lligada al món del vi, sector que l’apassiona i del qual n’ha estat ambaixador, divulgador i gran prescriptor. Enguany, els Vinari reconeixen tota aquesta dedicació amb un sentit homenatge a la seva trajectòria professional.

Anna Casabona, Premi enoAula al Tastador Destacat dels Premis Vinari 2019

Per primer cop en la història dels Vinari, i gràcies al suport d’enoAula, s’ha premiat el membre del jurat que ha destacat en la seva participació al certamen. El guardó, per la seva coherència i fiabilitat en les notes de tast del concurs, ha recaigut en la sommelier Anna Casabona. Llicenciada en Enologia per la URV, Casabona és actualment la responsable comercial del Celler de Capçanes i també exerceix de professora associada a la Universitat Rovira i Virgili. És una gran ambaixadora del vi català.

Els Vinari d’Or, escampats pel territori

La DO Penedès ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de blancs de criança amb La Romana 2017 de Can Bas Domini Vinícola, el millor rosat a Gramona Mart 2018, els millors negres joves i de guarda per Black 2018 de Montrubí i La Milana 2014 d’Albet i Noya, respectivament

Per la seva banda, el Millor Blanc Jove ha estat per Dardell Blanc Eco del Celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta). I la DO Empordà s’enduu el premi al millor vi dolç, ranci o de postres per SoliSerena Espolla – Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla.

Cinc Vinaris d’Or per a la DO Cava

Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls emporta la DO Cava. Són el Giró Ribot Ab Origine Brut 2017, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Vallformosa Cava Col·lecció Pinot Noir 2013 en la categoria d’Escumosos Rosats; i Cava VIVES AMBRÒS Reserva Brut 2015 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

l Bertha Cardús 2015 s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos) i de la DO Cava, a més d’esdevenir el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs– per decisió del jurat.

Per últim, en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), repeteix el mateix celler que l’edició anterior amb un altre cava de la seva gamma, el Guilera Xarel·la 2012 de Cava Guilera.

Premis Vinari especials

Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i aquest 2019, el Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic recau en Herència Altés, de la DO Terra Alta. El projecte va néixer amb ferma aposta per les pràctiques ecosostenibles. Enguany s’enduu aquest reconeixement per la promoció de la biodiversitat biològica i la gestió que fan del paisatge i del patrimoni cultural, així com per haver implantat mesures de sostenibilitat al projecte. En destaquen accions com la reintroducció d’ocells predadors i insectívors a les finques; haver implantat pràctiques agronòmiques respectuoses amb la biodiversitat i la gestió dels residus que fan de l’activitat vitivinícola, entre moltes d’altres.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un jurat format pels grafistes Ninel Sagaute i Eduard Roca i el pintor i il·lustrador Ivan Triay ha decidit reconèixer amb el Premi VARIAS Impressors a la millor etiqueta la del vi ¾ de quinze del Celler Fargas-Fargas (DO Pla de Bages). El jurat ha escollit aquesta etiqueta per la seva “senzillesa, elegància i personalitat”. Coincideixen tots tres que la imatge compleix amb els requisits que ha de tenir la comunicació visual d’un vi. “Té un nom fàcil de recordar i es presenta amb un disseny sobri molt ben executat”. A més a més, “combina molt bé les dues tipografies del nom del vi i del nom del celler, equilibrant la duresa de les línies rectes amb la suavitat de les lletres més arrodonides”.

Cellers Domenys (DO Cava, DO Penedès, DO Conca de Barberà, DO Catalunya) ha estat el celler que ha obtingut el major nombre de reconeixements, i el fa mereixedor del Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2019. Cellers Domenys és una cooperativa que uneix i gestiona 7 àrees productives del territori català: Sant Jaume dels Domenys, on hi ha la seu de l’entitat, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira. Gestionen cada any les collites dels més de 500 socis de l’entitat i les prop de 2.500 hectàrees de vinya i olivera que es treballen.

Molí de Rué (DO Tarragona) rep el premi Sorea a la Tradició Vitivinícola de Catalunya per la recuperació del vimblanc. Molí de Rué és un celler i molí d’oli amb més de cent anys d’història ubicat al municipi de Vinebre, a la Ribera d’Ebre. Es tracta d’un projecte familiar que ha vist passar quatre generacions i que actualment té al capdavant la Noemí Poquet. Sota la seva empenta i dedicació, al celler hi elaboren vins amb Denominació d’Origen Tarragona, entre els quals hi ha un vi dolç que recupera antigues tradicions de la zona, el vimblanc de Vinebre. El “Sol i Serena”, elaborat 100% amb la varietat macabeu, ha recuperat processos d’elaboració d’antany que li valen el Premi que lliura SOREA a la Tradició vitivinícola de Catalunya.

El projecte és possible gràcies al patrocini de “La Caixa”, l’Ajuntament de Vilafranca de Penedès; l’Ajuntament de Rubí; Nissan, Sorea, Vins i Licors Grau, Euroselecció Riedel, Gràfiques VARIAS, enoAula, Bonpreu-Esclat; el Departament d’Agricultura, INCAVI; Informàtica i+, Tast Control, l’Escola d’Hoteleria Joviat i Establiments Domingo també se sumen a l’edició 2019. El Món.cat i TV3 en són els mitjans oficials, i Vitamine!, l’agència oficial. Cal agrair també el suport de totes les Denominacions d’Origen de Catalunya i les Associacions de Sommeliers i Enòlegs de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa