MónTerrassa
Fa 100 anys va morir l’autor de grans joies del modernisme terrassenc
  • CA
El Parc de Desinfecció | Google Maps

!--akiadsense-->

Josep Maria Coll i Bacardí (Barcelona, 23 d’agost de 1878-Terrassa, 24 de març de 1917) va ser un arquitecte modernista. Va guanyar la plaça d’arquitecte municipal, mitjançant oposició, el 16 de novembre de 1911, amb un salari de 3.000 pessetes, i va prendre possessió l’1 de gener de 1912. La família llavors es traslladà des de Barcelona a Terrassa. El matrimoni que, en aquell moment, tenia sis fills, s’instal·là en un primer moment a una residència situada al carrer Sant Quirze.

Coll i Bacardí va desenvolupar el llenguatge de l’arquitectura de l’època, un modernisme tardà amb clara influència Secessió de Viena dins Terrassa, un municipi que comptava amb grans extensions de terreny destinades a sol industrial i on els habitatges es barrejaven amb les grans fàbriques.

Coll va ser un personatge fortament compromès amb el benestar social i sanitari. És en aquest context que el 1912, des de la seva condició d’arquitecte municipal, va realitzar un projecte d’urbanització del Torrent de Vallparadís amb el fi de destinar-lo a parc municipal. Es tractava de realitzar un projecte d’urbanització del torrent a manera de “Ciutat Jardí”.

Obres

Ell mateix va construir la que havia de ser la seva residència familiar, la casa Coll i Bacardí, un gran edifici de 750 metres quadratss més popularment coneguda com a casa Baumann, el nom del seu segon propietari, a qui la família de l’arquitecte va haver de vendre la mansió després de la mort prematura d’aquest, el 1917, d’una afecció pulmonar.

ermita del Sagrat Cor de Jesús | J.M.O.

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa