MónTerrassa
Excavació arqueològica al castell de Pera, al Parc Natural de Sant Llorenç
  • CA

El castell de Pera, al Parc Natural de Sant Llorenç, serà protagonista d’un projecte d’excavacions arqueològiques el pròxim estiu. La fortalesa en runes, datada del segle X, ha estat ja objecte d’una primera neteja, impulsada des de l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall i amb la col·laboració del Parc, per deixar-ho tot a punt per a una iniciativa que pretén continuar la feina feta ara fa 20 anys i que busca la consolidació “definitiva” de les estructures del castell i convertir-lo en un espai turístic. El projecte ha estat encarregat a l’empresa Arqueòlegs.Cat, amb Adrià Cubo com l’arqueòleg director, acompanyat per l’arqueòloga Ariadna Vidal; i la restauració va a càrrec d’Alba Morell.

Es tracta doncs d’un pas més en el projecte de preservació i habilitació turística datat de 1999 i realitzat per l’historiador i arqueòleg Josep Maria Vila, en el qual es descrivien quatre fases d’actuació: la consolidació arquitectònica; el realçament del seu valor historico-arqueològic: excavació arqueològica i seguiment històric; la formalització del seu interès patrimonial: protecció i preservació, aprofitament didàctic de la seva memòria històrica; i la conversió en atractiu turístic, cultural i paisatgístic.

En aquesta fase, es faran quatre cales de sondeig en diferents punts del recinte del castell per tal de determinar la potència arqueològica i les característiques de la seqüència estratigràfica i finalment hi haurà un procés de consolidació de les estructures més afectades pel pas dels anys. Aquestes hauran de ser determinades durant el procés de desbrossament i neteja.

Origen i estat del castell

El Castell de Pera ha estat objecte de diversos estudis realitzats per historiadors locals i excursionistes al llarg de la seva història. Així, a l’inici dels treballs arqueològics realitzats sota la direcció dels arqueòlegs Jordi Guàrdia i Goretti Vila l’any 2002 (primera campanya arqueològica seguint mètodes científics i sota autorització del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya), ja s’hi observaren diverses perforacions i remocions de terres realitzades il·legalment poc abans (a l’interior de la capella, i en la zona nord-oest, en un espai delimitat per diversos murs interns del recinte).

El castell de Pera és situat a 743 m d’altitud dalt d’un turó entre la Roca Sereny i el puig de Baiarols, al terme municipal de Sant Llorenç Savall, amb accés des de la vall d’Horta. Té origen al segle X, com a mínim, per una citació de l’any 978. Passà a mans de diferents propietaris (entre els segles XI i XIV) fins que la família de Sentmenat el posseí fins al segle XIX.

Les ruïnes del castell de Pera, anomenat castell roquer, permeten encara observar-ne l’estructura. La seva forma allargassada de nord a sud, ocupa al màxim la plataforma rocosa on està emplaçat. Part del mur de ponent encara es manté força sencer amb dues filades d’espitlleres davant d’on se suposa que hi va haver el pati d’armes. La part central del mur de llevant és ocupada per l’absis d’un reduït temple romànic, en el qual es venerava la imatge de la verge del Castell de Pera. I a la part occidental hi ha unes restes d’una nau amb volta, adossades a una mena de torre, que conté una cavitat de dalt a baix i de base quadrada, que pot donar lloc a diverses interpretacions del que havia pogut ser: cisterna, masmorra, sitja…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa