MónTerrassa
Estudiants de Terrassa reclamen neteja i seguretat al Parc de Vallparadís
  • CA
Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa
Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa | Marta

!--akiadsense-->

El passat mes de novembre, la Síndica Municipal de Terrassa va presentar un escrit a l’Ajuntament de Terrassa en què es traslladava els greuges observats per l’alumnat de tercer d’ESO de l’escola Vedruna Vall, dins del projecte educatiu i formatiu “Educant en valors, respecte al Parc de Vallparadís i el seu entorn. Els estudiants han realitzat un document en el qual no només identifiquen situacions de vulneració de drets, sinó que també aporten, des del seu punt de vista, propostes de millora dels espais públics de la ciutat.

En l’anàlisi realitzat amb detall del Parc de Vallparadís per parts dels joves, després de la seva pròpia observació i d’enquestes realitzades a la ciutadania, es pot classificar en tres grans grups les principals problemàtiques:

Brutícia

La brutícia del parc és l’element que més preocupa als alumnes. Argumenten que hi ha una neteja insuficient de la zona i predominen les deixalles dipositades a terra. En conseqüència, presenten un com a possibles solucions:

– Col·locació de més brosses al parc per promoure un major civisme i sempre que sigui possible, que aquestes siguin de reciclatge per poder contribuir d’aquesta manera al medi ambient.

– Promoure una major neteja del parc amb possibilitat de fer campanyes de voluntariat.

– Els excrements dels gossos sense recollir del terra són un altre element a tenir en compte, per aquest motiu, i per fomentar el civisme dels propietaris, demanen l’augment de papereres destinades a aquest tipus de deixalles, degudament senyalitzades per fer-les més visibles.

– Per últim, els lavabos disponibles al parc són poc higiènics i la ciutadania sol·licita un millor manteniment d’aquests.

Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa
Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa | Marta

!--akiadsense-->

Seguretat

El segon element de preocupació que destaca el treball realitzat pels estudiants, és la falta de seguretat a la zona, especialment en horaris de tarda i nocturns. Gran part d’ells han viscut o coneixen d’algun robatori o assetjament a la zona, fet que provoca una greu inseguretat per transitar pel parc en diversos horaris o festivitats. Per tot plegat, els joves demanen a l’administració:

La il·luminació és escassa i les queixes sobre la inquietud que això provoca són nombroses. Per aquesta raó, reclamen nous mètodes d’il·luminació que per altra banda siguin més sostenibles i promoguin un major estalvi energètic com per exemple fanals amb sensor de moviment.

– Mostren la necessitat d’una major vigilància a la zona que de la mateixa manera contribuirà al fet que predomini un cert civisme al parc en problemàtiques com la que esmentàvem abans dels excrements dels gossos no recollits del terra. Proposen una major presència policial o la instal·lació de videocàmeres de vigilància en punts específics on prolifera el vandalisme –la muntanyeta de la piscina o els lavabos públics, entre d’altres– així com a les festivitats organitzades a l’àrea.

– El vandalisme pervers que diversos ciutadans han patit als lavabos oberts al públic, juntament amb l’escassa higiene comentada prèviament, provoquen que no se’n faci ús d’aquests. Demanen per tant solucions per millorar aquesta problemàtica.

– El punt anterior porta als alumnes a fer una demanda que tingui en compte les necessitats de les dones que s’han sentit o poden sentir-se assetjades a l’espai. Demanen la instal·lació d’un –o diversos– punts liles que es trobin disponibles les vint-i-quatre hores del dia, durant tot l’any. Aquest espai hauria de comptar amb especialistes sanitaris i psicòlegs que poguessin atendre les víctimes amb deteniment i proporcionar-les l’ajuda necessària.

Nous usos de l’espai

En últim terme, tant l’alumnat com la ciutadania consultada reclama nous usos de l’espai que s’adaptin a les noves necessitats del poble.

– Hi ha una gran demanda de noves zones esportives dirigides al jovent, com podrien ser pistes de bàsquet o futbol. Els pares consultats mostren la necessitat d’espais on els seus fills puguin jugar a pilota sense importunar a la resta d’habitants.

– Per altra banda, la ciutadania de major edat, demanen més espais on descansar, una millor accessibilitat al parc tant per ells com per les persones que pateixen alguna discapacitat –argumentant que hi ha massa escales– i una zona habilitada de pícnic on les famílies puguin dinar degudament.

– A causa de l’auge d’ús dels patinets elèctrics a la ciutat i al parc de Vallparadís en particular, reclamen un carril bici habilitat per aquests nous mitjans de transport.

– Per últim i com a motiu de queixa d’un elevat nombre de vianants del parc, els gossos sense lligar en moltes ocasions provoquen un risc pels ciclistes o gent d’avançada edat que poden perdre l’equilibri si un d’aquests se’ls creua. Per aquest motiu, demanen més espais habilitats pels gossos per evitar que els propietaris els deslliguin a les zones de major circulació del parc.

Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa
Tardor al Torrent de les Bruixes de Terrassa | Marta

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa