MónTerrassa
Un estudi obre la porta a tractar amb immunoteràpia el càncer en persones amb VIH

Un estudi clínic confirma la seguretat dels tractaments oncològics d’immunoteràpia en persones amb VIH, obrint així la porta a l’ús d’aquests fàrmacs en pacients d’aquest grup. Fins ara, les persones amb VIH eren excloses dels assajos amb noves immunoteràpies contra el càncer, ja que es considerava que la teràpia podria no ser adequada per a ells perquè el virus afecta el seu sistema immunitari. L’exclusió es basava en el temor que el tractament anticancerigen reactivés el VIH, tingués una toxicitat més gran que en altres casos o perjudiqués encara més el sistema immunitari del pacient.

El treball s’ha desenvolupat hi ha l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el laboratori d’Oncologia Panoncology de l’Institut Oncològic Doctor Rosell de l’Hospital Universitari Dexeus i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A més, hi han participat vuit centres hospitalaris de l’Estat, entre els quals l’Hospital Clínic, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i Mútua de Terrassa.

L’estudi s’ha publicat aquest dijous a la revista ‘JAMA Oncology’ i ha estat promogut pel Grupo Español de Cáncer de Pulmón. Les persones infectades de VIH tenen una esperança de vida semblant a la població general, ja que els tractaments antiretrovirals aconsegueixen controlar el virus de per vida, però viuen en una situació d’inflamació crònica que afavoreix el desenvolupament de tumors a edats més primerenques. De fet, als països on està garantit l’accés als antiretrovirals, el càncer de pulmó és la primera causa de mort per càncer en persones amb VIH.

La doctora María González Cao, especialista de l’Institut oncològic Doctor Rosell a l’Hospital Universitari Dexeus, va proposar l’estudi quan va veure que les persones amb VIH i amb càncer es trobaven en una situació d’inferioritat a l’hora d’accedir a tractaments oncològics. “Vam començar l’estudi perquè volíem oferir les mateixes oportunitats a tots els pacients“, ha assegurat. L’estudi va incloure 20 pacients amb càncer i VIH tractada amb medicació antiretroviral. Quinze d’ells patien càncer de pulmó, 2 melanoma, 2 carcinoma anal i 1 càncer de bufeta. L’assaig demostra que un anticòs contra una proteïna, el Durvalumab, és segur i actiu en persones amb VIH.

El 50% dels pacients tractats, un 75% amb càncer de pulmó, van obtenir un benefici clínic clar, el que suggereix almenys la mateixa proporció de casos d’èxit que en pacients sense VIH. Alguns dels participants de l’estudi són llargs supervivents que avui mantenen la seva resposta al tractament i estan lliures de malaltia tumoral macroscòpica. Cap d’ells va presentar toxicitats greus relacionades amb el fàrmac. Segons l’investigador principal de l’estudi, el doctor Rafael Rosell, “les dades inicials suggereixen que hi pot haver fins i tot una activitat i tolerància de la immunoteràpia millor que en altres poblacions de pacients”. Per això, creu que s’ha de continuar investigant, “ja que podria tenir implicacions a l’hora de desenvolupar nous tractaments per a la població general”.

Els resultats indiquen que l’administració de Durvalumab no va incrementar la càrrega viral en sang de cap dels pacients i que els nivells de cèl·lules immunitàries es van mantenir estables. L’estudi també analitza l’efecte del fàrmac sobre el VIH per veure si la immunoteràpia ha pogut tenir efectes beneficiosos sobre la càrrega viral dels pacients.

Nou comentari

Comparteix