MónTerrassa
Estratègies pel maneig del dol de nens i adolescents davant del CoVid-19
  • CA

Fruit de la situació d’excepcionalitat sanitària que estem vivint, en les darreres setmanes s’estan produint defuncions sobtades derivades de la pandèmia actual. Davant d’aquesta realitat sobrevinguda, els professionals del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Terrassa i Sant Cugat de MútuaTerrassa han elaborat diverses recomanacions dirigides a infants, adolescents i a les seves famílies.

Proximitat, acompanyament present, escolta activa, comprensió i sinceritat

Certament aquest context excepcional genera uns nivells d’ansietat i inestabilitat més elevats del normal i aquest fet repercutirà probablement en la intensitat i la durada de les manifestacions del dol. Els experts del CSMIJ aconsellen que en cap cas el dol s’ha d’evitar (cal experimentar-lo) i és necessari respectar totes les maneres de manifestar-lo. Pel que fa a la durada del procés, argumenten que pot ser molt variable.

També recomanen explicar la veritat a l’infant (en funció de l’edat i la capacitat de comprensió), parlar amb naturalitat de sentiments i emocions i convidar-lo a recordar bons moments viscuts amb la persona difunta. Tot i així, si no es mostra receptiu, heu de tolerar-ho i no forçar-lo. És convenient respondre les seves preguntes amb sinceritat així com mantenir les vies de comunicació -telemàtiques- amb persones properes per tal que rebi múltiples mostres d’afecte. Tanmateix, els experts del CSMIJ també aconsellen utilitzar contes o pel·lícules que abordin el dol en positiu i que ajudin a facilitar la comprensió de la defunció.

L’acomiadament: anticipar-lo i fer-ne partícip a l’infant

Pel que fa a l’acomiadament, si és possible, es recomana que es pugui fer de forma telemàtica. A més, convé facilitar la participació de l’infant en els rituals de comiat, sempre que hi estigui d’acord i anticipant la situació amb anterioritat. Si no és possible donat al confinament, cal realitzar un ritual de comiat simbòlic a casa (amb dibuixos, vídeos o fotografies) a l’espera de fer el definitiu un cop finalitzada la situació de confinament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa