MónTerrassa
Un estiu amb risc moderat d’incendis forestals però marcat per la Covid-19
  • CA

Amb l’objectiu d’evitar incendis durant l’estiu, l’Ajuntament de Terrassa posa en marxa, un any més, la campanya de Prevenció d’Incendis Forestals en època de risc alt, que durarà del 15 de juny al 15 de setembre. La campanya comença en un marc força positiu, amb un risc moderat d’incendi forestal durant aquest estiu a la comarca, ja que les pluges de la primavera han deixat els boscos molt més ben hidratats que en campanyes anteriors i només un augment molt dràstic de les temperatures podria capgirar la situació.

Però, alhora, està marcada per la crisi de la Covid-19, que ha provocat que certs treballs de gestió forestal s’hagin endarrerit i també que s’hagin d’adoptar pautes especials a seguir per protegir de possibles contagis les persones que hagin d’actuar al territori en cas d’emergències. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, demana a la ciutadania “no abaixar la guàrdia i extremar les precaucions per evitar, més que mai, els incendis forestals“.

En aquest context, dilluns arrenca a Terrassa un pla d’actuació que recull les accions a prendre en el terme forestal destinades al manteniment de camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància, punts d’aigua i altres actuacions per a la preservació del medi natural. Un pla d’actuació que també inclou les campanyes de vigilància que es fan tant des de la Diputació de Barcelona com des de l’Associació de Voluntaris Forestals que formen part de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa, ambdues en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Protecció Civil.

Camins en què es dura a terme la campanya de prevenció d'incendis
Camins en què es dura a terme la campanya de prevenció d’incendis | Aj. Terrassa

!--akiadsense-->

Actuacions especifiques d’aquest 2020

La campanya forestal d’aquest estiu, amb la intensificació de les tasques preventives als entorns forestals de la ciutat, començarà dilluns, 15 de juny, i finalitzarà -si no hi ha situacions extraordinàries que ho prorroguin- el 15 de setembre. Aquest és el període on s’activen més campanyes de vigilància, en col·laboració i coordinació entre els serveis de l’Ajuntament i els cossos d’emergències (Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Bombers de la Generalitat) i també l’ADF, així com amb altres institucions com ara la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

La feina de l’Ajuntament de Terrassa en aquesta campanya es desenvolupa en base a tres línies d’actuació: 1. L’arranjament i manteniment de les diferents infraestructures que poden facilitar l’acció dels equips d’emergències i minimitzar l’impacte del foc. 2. El suport als equips humans del dispositiu de vigilància. 3. La sensibilització a la població envers els riscos i les accions a dur davant un incendi forestal.

Durant el 2020 s’actuarà en la millora de la franja perimetral de baixa combustibilitat de la urbanització de Can Parellada, de 5,6 ha, actualment en licitació, amb un cost de 10.740,6 euros. Si sumem la inversió realitzada els anys 2018 i 2019, quan es van millorar 26,50 hectàrees de franges perimetrals, la inversió total els darrers tres anys en aquest àmbit arriba als 47.751,46 euros. Aquests treballs donen continuïtat a la tasca realitzada els darrers anys, ja que l’Ajuntament ha impulsat, des del 2016, entre d’altres actuacions, obres a franges perimetrals de les urbanitzacions de Can Parellada -que aquest any es repeteix-, Les Fonts, Can Palet de Vista Alegre i La Font de l’Espardanyera.

Enguany s’arranjaran també sis camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància. Les obres, subvencionades en un 80% per la Diputació de Barcelona, tenen un cost total de 25.720 euros i permetran l’adequació de fins a 16,45 km de camins. La inversió en aquest concepte va ser de 21.121 euros l’any 2019. En total, entre 2018, 2019 i 2020 s’hauran destinat 71.489,50 euros a l’arranjament de camins per a la prevenció d’incendis forestals. Els camins formen part de la xarxa bàsica de vigilància perquè travessen el territori forestal per facilitar l’accés dels vehicles d’extinció. Per això han d’estar en bon estat i tenir una amplada mínima de 3,5 metres, amb giradors i trencaaigües.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa