MónTerrassa
Estafaven gent gran fent-se passar per empleats de la seva entitat bancària

Els Mossos van detenir el 28 d’octubre vuit homes com a presumptes autors dels delictes d’estafa continuada, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. Els arrestats formaven part d’un grup criminal que realitzava estafes telefòniques a persones d’edat avançada.

La investigació va començar el mes de juny quan es va detectar que s’havien produït tres fets consecutius en una mateixa localitat en pocs dies. La detenció del líder del grup el passat mes d’agost, com a conseqüència d’un altre fet delictiu, va comportar que aflorés informació que relacionava l’organització amb aquesta activitat criminal i la seva participació en un total de 29 fets.

Les indagacions policials van conduir els agents a determinar que, a causa d’una activitat professional anterior, un dels integrants del grup havia obtingut informació relacionada amb dades de caràcter personal de diverses persones. Això els permetia fer-se passar per empleats de l’entitat bancària de les víctimes i realitzar trucades per alertar-les que havien estat objecte d’un càrrec fraudulent al seu compte corrent. El fet que els seus interlocutors disposessin de dades de caràcter personal els donava credibilitat i es creava un clima de confiança amb els estafadors.

Aleshores els demanaven més dades relacionades amb els seus comptes, suposadament per poder fer les gestions per retornar-los els diners que els havien sostret. Un cop aconseguides, les utilitzaven per comprar dispositius electrònics de gamma alta, principalment mòbils i tauletes, que posteriorment revenien a un preu per sota de mercat amb la finalitat d’obtenir diners en metàl·lic. En altres ocasions feien traspassos de diners des del compte de la víctima a d’altres comptes. Amb aquesta tipologia delictiva els estafadors van aconseguir prop de 50.000 euros en tres mesos.

Les víctimes, principalment d’edat avançada, vivien a Catalunya tot i que també n’hi trobem en d’altres punts de l’Estat espanyol. En la majoria de casos l’estafa se situava entre els 1.000 i els 7.000 euros, encara que fins i tot hi ha un cas de sol·licitud d’un préstec de 10.000 euros que la pròpia entitat bancària va aturar per la desconfiança que els va generar l’operació.

Els rols dels integrants de l’organització estaven perfectament delimitats: el líder era el cervell del grup i qui havia dissenyat l’estafa i la seva posada en escena. En un segon nivell s’hi situaven tres membres del grup que seleccionaven les víctimes i s’encarregaven de fer les trucades amb la finalitat d’obtenir les dades d’interès per executar l’estafa. També compraven els dispositius electrònics que es revenien posteriorment. En el tercer nivell hi havia els quatre integrants restants de la banda, que feien del que es coneix com a “mules econòmiques”: La seva funció consistia en fer les extraccions de diners en caixers automàtics i disposar de comptes corrents als quals poder fer les transaccions des dels de les víctimes.

A partir de la informació disponible el dia 28 d’octubre agents del Grup d’Estafes de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord, juntament amb mossos de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Berga, van dur a terme el dispositiu d’explotació de la investigació. Van fer dues entrades i escorcoll a la localitat de Berga, en els domicilis de tres dels arrestats i els agents hi van intervenir dispositius electrònics com mòbils o tauletes, dos patinets elèctrics i divers material informàtic, pendent de la seva anàlisi.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó per al líder de l’organització i llibertat amb càrrecs per als altres integrants del grup.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa