MónTerrassa
100 anys de l’estació de Les Fonts
L'estació de Les Fonts als voltants dels anys 20, poc després de la seva construcció.
L’estació de Les Fonts als voltants dels anys 20, poc després de la seva construcció. | FGC

!--akiadsense-->

Un 15 d’agost de 1920, ara fa 100 anys, es va inaugurar l’estació de Les Fonts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’estació s’incorporava així a una xarxa ferroviària que tenia el seu origen a Barcelona i que, des de principis del segle XX, s’havia anat estenent cap a les localitats del Vallès gràcies a l’impuls de l’enginyer català Carles Emili Montañés i l’americà Frederick Stark Pearson.

L’estació de Les Fonts és un d’aquells casos en què la posada en servei de l’estació és anterior al desenvolupament del nucli urbà. El tren havia arribat a Rubí l’any 1918 i a Terrassa el 1919. La necessitat de disposar d’un punt d’encreuament de trens entre aquestes dues ciutats, excessivament distants, va propiciar la construcció de Les Fonts en un punt molt poc urbanitzat però en el qual es volia desenvolupar una àrea residencial tipus ciutat jardí, satèl·lit de Terrassa.

L’estació original constava de dos edificis i dues vies amb andanes laterals. Amb el pas dels anys va anar evolucionant i adaptant les seves instal·lacions construint, els anys 50, un nou pis a l’edifici de viatgers, instal·lant andanes altes i un nou enclavament. Pel que fa al volum de viatgers, l’any 2019 l’estació va comptar amb prop de 424.000 persones usuàries, i forma part del conjunt d’estacions de la línia S1 d’FGC al municipi de Terrassa, juntament amb Terrassa Rambla, Vallparadís Universitat, Terrassa Estació del Nord i Terrassa Nacions Unides.

L'estació de Les Fonts al voltant dels anys 50
L’estació de Les Fonts al voltant dels anys 50 | FGC

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa