MónTerrassa
Equinoteràpia Social per motivar i responsabilitzar joves
Equinoteràpia Social per motivar i responsabilitzar joves | CCVO

!--akiadsense-->

Les granges de la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acullen des del mes de juliol joves usuaris i usuàries dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) del Vallès Occidental i dels programes d’Ocupació del Consell. La seva presència s’emmarca en el projecte d’equinoteràpia social que el Consell Comarcal ha iniciat gràcies a l’empenta de un educador i educadora social de l’ens i dues altres treballadores de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, que van proposar aquest projecte en el marc dels Pressupostos Participatius 2017. Al llarg d’aquest any, 12 joves participaran en sessions individuals i grupals d’equinoteràpia social en les quals se’ls ensenyarà a participar dels programes terapèutics que l’entitat sense ànim de lucre Epona desenvolupa amb col·lectius amb problemàtiques físiques, psíquiques o sensorials.

El “Projecte d’intervenció en equinoteràpia social amb adolescents del Vallès Occidental” és transversal i atén tant els joves que són atesos pels Equips d’Atenció a la Infància del Vallès Occidental (EAIA) com els que participen en programes d’ocupació. És un projecte que respon a diferents línies del Pla d’Actuació Comarcal 2016-2020: garantir l’oportunitat d’oportunitats, potenciar l’ocupació de qualitat i desplegar una economia social i sostenible. Compta amb un pressupost de 5.000 euros per aquest exercici 2017.

Els promotors del projecte, treballadors i treballadores del Consell expliquen que “amb aquest projecte es vol respondre a la necessitat de molts adolescents i les seves famílies que ja han participat en altres programes dins l’Àrea de desenvolupament econòmic i lEAIA, i que no han donat resultats sobre motivació i inserció sociolaboral o que no hagin millorat la seva situació personal”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal destaca que “el projecte d’Equinoteràpia social ha tingut una gran acceptació en el marc dels Pressupostos Participatius i respon perfectament als principis d’aquest projecte: és integral, transversal i estretament relacionat amb la tasca diària del Consell Comarcal. Creiem que és una nova aposta per a poder oferir més recursos i alternatives al jovent de la comarca que passa per moments de dificultats emocionals i de relació social”.

Aquesta proposta pretén donar una resposta innovadora i alternativa a aquesta necessitat, motivant a aquests adolescents i transformant la seva realitat. Els i les adolescents participen en teràpies com a auxiliar d’atenció a persones amb dificultat -discapacitats físiques, sensorials, psíquiques, etc-, que són algunes de les persones que més freqüentment reben tractament a través de l’equinoteràpia.

Tot plegat, gràcies a la feina de l’Associació Epona, una entitat sense ànim de lucre que utiltiza el cavall com agent promotor de beneficis en les àrees de la rehabilitació física, psicològica, social i emocional, comptant amb personal qualificat i format específicament en equinoteràpia. Epona considera el cavall i el seu hàbitat com a agents promotors de beneficis i que amb la guia del professional adequat poden ajudar en la rehabilitació de les persones que atenen.

L equinoteràpia social aprofita la relació amb el cavall, per ajudar a persones amb problemes per superar els conflictes. Desenvolupa treball promocional que pretén descobrir i potenciar les capacitats i recursos en les persones i és una experiència multi sensorial, que pretén utilitzar tots els sentits de la persona per passar la barrera emocional i comunicar-se amb ella.

El contacte amb els cavalls, ha tingut resultats molt positius. Els cavalls reuneixen condicions de mida, etologia i comunicació, apropiats desenvolupar un treball terapèutic profund i positius en tots els sentits: cognitiu, conductual i emocional.

És una forma d’intervenció innovadora i que es demostra de gran utilitat en casos en que la intervenció més convencional no és efectiva i que es necessita aconseguir un canvi a l’actitud i interès i motivació del jove per començar a treballar en el seu itinerari socio-laboral.

Les persones que participen com a usuàries d’aquest projecte tenen un alt grau de desmotivació, desorientació, baixa autoestima, apatia, manca d’interès per allò que els envolta… En base a això, la equinoteràpia social els pot ajudar a adquirir noves habilitats que els poden ser útils tant per la seva vida en general, com per la seva inclusió socio-laboral. Es tracta de competències com la comunicació, la flexibilitat, la iniciativa, la resolució de conflictes, el treball en equip…

La intervenció aporta beneficis a través del maneig dels cavalls on els joves hauran d’adquirir una sèrie de qualitats que el cavall, per la seva etologia, ajuda a transmetre com són la seguretat, l’harmonia, la calma, la comunicació no verbal… Aquesta activitat implica que els joves puguin viure l’aquí i ara i tenir tots els sentits en el que està passant. Això ajuda a treballar les resistències del jove ja que l’usuari modifica el seu comportament per una voluntat intrínseca, perquè vol comunicar-se i interactuar amb el cavall.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa