El xef Nil Dulcet (Terrassa, 1989) ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023, en la categoria de “Revelació”. En el discurs d’agraïment no ha dubtat a reivindicar la “cultura gastronòmica que tenim a Catalunya i els grans cuiners que ens envolten”. Però també ha dedicat bona part de les seves paraules a la seva dona, Cristina, perquè “em veu molt poc i des d’aquí li demano disculpes i dir-te que t’estimo”, i al seu pare.
El director i soci del restaurant Compartir Barcelona ha estat premiat pel seu treball al capdavant de l’establiment, i especialment pel seu darrer projecte de CXC, compartit amb Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. També per la seva trajectòria professional, passant per l’escola Joviat de Manresa, fent els primers passos al Celler de Matadepera i el Restaurant Lluçanès, aprenent dels grans mestres a El Bulli.
L’any 2012 Dulcet passa a formar part de l’equip del primer restaurant de Castro, Xatruch i Casañas, el Compartir de Cadaqués on treballa de costat amb el director, Marc Llach. L’any 2014 obre les portes el Restaurant Disfrutar i Dulcet es trasllada a Barcelona com a cap de cuina. “Durant tots aquests anys, Dulcet és una peça clau en l’equip i desenvolupa diferents tasques de màxima responsabilitat fins que el 2022, davant la seva inquietud per obrir un restaurant propi, passa a convertir-se en soci i director del nou Compartir Barcelona, el darrer projecte de CXC”, ha subratllat el jurat del Premi Nacional de Gastronomia, que l’ha definit com un xef ple de “Responsabilitat, talent, rigor i humanitat”.
Des de Compartir Barcelona, on Dulcet lidera un equip de 30 persones, fa una aposta clara per la ciutat i pel concepte “Com-partir”, ja que el nou local presenta una proposta moderna, de producte i amb arrels tradicionals, seguint la mateixa filosofia de Compartir Cadaqués, però adaptada a la ciutat comtal.
Discurs íntegre de Nil Dulcet
Primer de tot donar les gràcies a l’acadèmia per aquest reconeixement que em fa moltíssima il·lusió rebre en un dia tan especial. Justament avui fa 4 anys que em vaig casar amb la Cristina, que és la persona que m’escolta el dia a dia i em dona consells i la força per tirar endavant. Però em veu molt poc i des d’aquí li demano disculpes i dir-te que t’estimo.
El dia que em va trucar el Sr. Vilarrubi i m’ho va dir per suposat que li vaig dir que sí que acceptava el reconeixement, però aquí falten tres persones més que són l’Eduard, el Mateu i l’Oriol que sense ells avui tampoc estaria aquí. Son tres persones que tinc el meu costat des de fa 13 anys i ho han fet tot molt més fàcil.
Després de treballar 10 anys amb ells, el dia que els hi vaig dir que volia volar, el més fàcil per ells hagués sigut donar-me una cop a l’esquena i desitjar-me sort a la vida. Però no, em van escoltar i em van dir: busca local i remarem els 4 a la vegada. Durant aquests anys ells m’han ensenyat l’esforç, el sacrifici, la constància i el més important de tot, tocar de peus a terra.
Per descomptat donar les gràcies a tot l’equip del Compartir per la feina feta i la que vindrà. Espero i desitjo.
Des d’aquí vull dir que estem en un gran país i nosaltres estem en una gran ciutat que és Barcelona que podem aixecar el cap ben alt i podem estar molt orgullosos de la cultura gastronòmica que tenim a Catalunya i dels grans cuiners que ens envolten.
I per acabar: vaig perdre la meva mare quan tenia 10 mesos i no puc acabar sense agrair a tota la meva família, i especialment al meu pare els nassos que li va fotre. Es la persona que m’ha ensenyat a ser, a no tenir por a la vida, a veure la vida bonica, a tirar endavant i a intentar ser bona persona per anar a dormir tranquil cada dia. Gràcies Pare. T’estimo.