MónTerrassa
Els hospitals surfegen la cinquena onada: “Sense vacunes seria catastròfic”

Catalunya va començar a fer passos enrere en la desescalada amb el tancament de l’oci nocturn la setmana passada. Aquest dilluns s’ha confirmat un nou paquet de mesures restrictives per tal de frenar l’explosió de casos que s’associen amb l’elevada transmissibilitat de la variant Delta. En alguns llocs del país aquesta nova variant ja representa el 80% d’infeccions. Les alarmes de la nova situació les va encendre l’atenció primària en rebre l’allau de visites que van tenir després de Sant Joan. L’evolució d’aquells contagis —amb els joves com a principals afectats, però que comencen a repercutir en els altres grups d’edat— ha derivat ara en un creixement d’hospitalitzacions i és a partir d’aquí que el Govern s’ha vist obligat a intentar posar-hi fre. El propi Govern ha reconegut aquest dilluns que s’estan complint els pitjors dels pronòstics i és així que ha justificat aplicar noves mesures. A més, el toc de queda, que s’aplicarà al País Valencià, ara no es descarta en territori català, que en aquest moment té la incidència més elevada de tot Europa.

Un dels hospitals que ha rebut de ple la l’impacte de la cinquena onada i la variant Delta ha estat l’Hospital de Bellvitge. El subdirector mèdic de Procés Quirúrgic i Àrea de Crítics del centre, Álvaro Arcocha, ha explicat en declaracions a EL MÓN que la situació és preocupant en comprovar “un increment molt ràpid de pacients, a un ritme similar al març del 2020”. De fet, aquest hospital ha passat de tenir fa deu dies 18 pacients de Covid en total a 93 actualment, la majoria en llits d’hospitalització convencional. Ara bé, Arcocha diu que comencen a veure “un viratge” d’aquests malalts cap a cures intensives, on hi van a parar persones més joves que a la primera onada, entre els 45 i 55 anys, sense patologia associada.

Aquesta situació ja ha trastocat el règim de visites de l’hospital. Des de divendres passat, segons explica el doctor, es van haver de restringir les visites permeses per dos brots que es van produir dins de l’hospital, amb persones que van ingressar amb PCR negativa i es van contagiar. “Tenim el personal vacunat així que l’únic vector són els familiars”, ha apuntat Arcocha. El centre no es pot permetre ara brots interns que puguin suposar tancar plantes.

Els sanitaris necessiten vacances

A més a més, la cinquena onada agafa els hospitals amb personal de vacances. Hi ha molts professionals sanitaris que no n’havien fet fins ara. I els que estan de vacances no poden ser substituïts perquè no hi ha possibilitat de contractar més persones perquè no es troben. “No és un problema de contractació”. Un altre factor són les baixes de personal que s’ha tornat a contagiar malgrat estar vacunat. Si fa deu dies a Bellvitge hi havia sis persones de baixa per Covid-19, deu dies més tard ja en són 62. La situació ja ha obligat a reprogramar cirurgia no urgent.

Tot i que el panorama és poc encoratjador hi ha un element que fa respirar una mica més tranquils als hospitals: l’existència de les vacunes. “Si no hi hagués vacunes seria catastròfic, l’avantatge que tenim és que molta gent està vacunada, però les vacunes no són efectives al 100%, ja ho sabíem des del principi”, afirma Arcocha. Bellvitge va rebre diumenge la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. “A nivell polític no hi ha res que es pugui fer que no s’estigui fent”, ha remarcat el subdirector mèdic del centre hospitalari.

La gestió de les vacances del personal no ha arribat al punt de convertir-se en un “conflicte” perquè els responsables de l’hospital van decidir que fos una “línia vermella” que no es pot traspassar. “No hem prohibit les vacances, però sí hem demanat a la gent que va poder agafar vacances abans que si les pots les posposi”, ha agregat. Arcocha reconeix que les vacances dels sanitaris són innegociables perquè el personal “pugi descansar, ja que físicament i mentalment la gent està desgastada i sobresaturada”. “Necessitem que estiguin operatius al setembre”, ha afegit.

Es multipliquen per cinc els pacients de Covid al Parc Taulí

On també s’ha notat l’impacte de la variant Delta és a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Manuel Cervantes, cap del Servei de Malalties Infeccioses, ha explicat aquest dilluns en una entrevista a TV3 que s’han multiplicat per cinc els pacients de Covid, però ha considerat que “era una situació esperable perquè estem enmig de la pandèmia, que no s’ha acabat”. El doctor ha afirmat que el que “ara tenim és un repunt, que ens fa treballar més” i ha donat un missatge d’optimisme: “Els pacients tenen una bona evolució i se’n van sortint”. Ara bé, el facultatiu ha admès que la situació és de “tensió” perquè tenen “molta feina”, però que poden fer-la.

Continuant amb la seva nota d’optimisme Cervantes ha dit que si amb la segona onada hi va arribar a haver a Catalunya en la pitjor setmana 38.000 pacients que representaven 400 morts, “ara estem veient números alts de més de 40.000, però hi ha 12 morts en una setmana”. Això, ha advertit, “no vol dir que estiguem tranquils perquè no podem assegurar que no empitjori”. “No és per animar, però no tenen comparació les conseqüències de l’epidèmia en aquell moment amb ara”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa