MónTerrassa
El govern impulsa una enquesta per saber com vol envellir la població de Terrassa

Nou pas endavant per fer una realitat el Pla Local per a un Envelliment Integral de Terrassa (PLEI’T). Aquest dimarts, la regidora de Gent Gran, Mónica Polo, ha anunciat que a partir de l’1 de juliol es posarà en marxa un procés participatiu a la plataforma Terrassa Participa en què es convida a la ciutadania a contestar una enquesta, de caràcter anònim, en què es demana com els agradaria envellir a Terrassa. “El Pla serà un full de ruta ambiciós, que cobra encara més sentit després de passar un any molt dur i especialment cruel amb la nostra gent gran”, ha explicat la regidora que ha recordat que “a Terrassa tenim més de 50 mil persones amb més de 60 anys, amb una presència cada cop més important de ciutadans de més de 85 anys i amb 1 de cada 4 persones de més de 65 anys que viu sola”. Fruit d’això, i de les perspectives demogràfiques a llarg termini, es considera que cal més que mai elaborar un Pla en què marquin les línies estratègiques per als pròxims 10 anys per potenciar “un envelliment saludable i actiu”. 

El document, que va començar a caminar el 2018, està sent elaborat de manera “transversal” des de diversos serveis municipals, i coliderat entre Gent Gran, Serveis Socials i Economia. Pren com a punt de partida la diagnosi del Pla Estratègic de la Gent Gran de fa tres anys, però s’ha anat actualitzant i incorporant noves accions. Manté però els tres grans eixos: contribució social i cultural de la gent gran; cura de les vulnerabilitats i foment de la salut i benestar; i potenciar entorns propicis i saludables per fer una ciutat amable. A més, però, se n’ha afegit un quart: eix comunicatiu, de coneixement i sensibilització. També s’ha cregut necessari obrir la mirada a tota la ciutadania, “ha de ser un pla per a tothom, per fer de Terrassa una bona ciutat on envellir”, ha recalcat el director de serveis d’Infància, Famílies, Joventut i Gent Gran, Àlex Monfort. 

Per això, l’enquesta que es posarà en marxa dijous de la setmana vinent, dia 1, està adreçada a tots els egarencs majors de 16 anys. Una acció que serà complementària als tallers presencials que s’han anat realitzant tot aquest temps i a l’entrevista a 10 persones sèniors significatives que han explicat com voldrien envellir. Amb totes les dades qualitatives i quantitatives que es recolliran en aquestes diverses accions es farà una diagnosi i es posaran ja els objectius de cadascun dels eixos per començar a treballar amb els serveis municipals i altres agents quines accions es poden anar fent. “És una manera més de poder recollir dades sobre quins interessos i necessitats preveuen poden tenir de cara a l’envelliment i com els agradaria envellir”, ha apuntat Monfort.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials, Noel Duque, ha recalcat que s’està “reformulant el model d’atenció a les persones grans. Se’ns reclama un canvi en el qual es tingui molt present el dret a viure en un entorn acollidor i inclusiu. I també de millora de l’atenció domiciliària”. El tinent d’alcalde considera que el Pla Local per a un Envelliment Integral ha de ser “una oportunitat de col·laboració i cooperació de tota la xarxa assistencial del territori” per fomentar una atenció integral de les persones grans de Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa