MónTerrassa
Terrassa estrena un campus tecnològic i casals comunitaris als D4 i D7
  • CA

Més de 4.000 infants i joves participaran aquest 2022 dels casals d’estiu a Terrassa, amb el Campus Tecnològic i els casals comunitaris com a principals novetats. El programa +Estiu celebra la seva tercera edició amb gairebé 40 casals i campus i un gran ventall d’activitats. “Sabem que el temps de vacances és el temps de la desigualtat per excel·lència, per això hem creat un programa ambiciós, per trencar totes les barreres d’accés i per reduir la segregació i el clar desavantatge que pateixen alguns infants”, ha subratllat la tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida i regidora d’Educació, Teresa Ciurana.

El pressupost municipal d’enguany s’eleva als 1,1 milions d’euros, dels quals una mica més de mig milió corresponent a ajudes per a les famílies amb menys recursos. Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Drets Socials, hi ha hagut un total de 2.500 sol·licituds, un centenar més que l’any anterior, i d’aquests més de la meitat rebran ajudes parcials o totals (1.560). Aquestes subvencions van directes a les entitats, no a les famílies. Enguany també s’han destinat més de 16 mil euros a cobrir colònies i campaments. Quant als campus inclusius, tot i que tots els esplais són oberts amb reserva de places i monitors, n’hi ha dos d’especials per a persones amb diversitat funcional.

Des del govern municipal han volgut descatar que el programa +Estiu és transversal ja que implica la participació de fins a set departaments diferents, a més d’entitats, centres, escoles i instituts. A més, s’aposta per uns casals que mantenen la filosofia d’educació 360º, i per això hi ha diverses novetats amb nous campus dedicats a àmbits com el tecnològic, artístic o esportiu. 

Patis oberts i patis artístics

Aquest 2022 el programa +Estiu contempla diversos casals:

  • Casals d’estiu de les entitats de lleure
  • Catàleg d’activitats de reforç educatiu a disposició de les entitats de lleure
  • Campus Tecnològic (novetat)
  • Casals comunitaris al D4 i D7 (novetat)
  • Casal de cinema
  • Patis oberts
  • Patis artístics (novetat)
  • Cursets de natació
  • Casals d’estiu de les escoles bressol municipals

Les entitats de lleure organitzen un total de 34 casals, amb un total de 2.400 places. Repartits pels set districtes porten per nom “(Des)construïm Disney”, i afrontaran des d’una perspectiva crítica els rols de gènere i la igualtat entre sexes. La majoria començaran el 27 de juny i finalitzaran en diferents dates de juliol. També hi haurà casals a l’agost. Tots ofereixen horari de matí, a partir de les 9 hores. Alguns també horari de tarda, i tots oferiran menjador opcional.

Respecte al catàleg d’activitats, del 5 de juliol al 26 d’agost, està format per 210 sessions amb tallers de música, dansa, expressió corporal, grafiti, pintura, teatre o circ. De dues hores de durada parlaran de diversitat funcional, cultural, afectiva i sexual, coeducació o medi ambient.

Els patis oberts s’allargaran fins al 2 d’octubre i a diferència d’anys anteriors, el juliol romandran oberts i alguns d’ells també ho faran a l’agost. Actualment ofereixen aquesta activitat les escoles Lanaspa, Montserrat, Roc Alabern, Marià Galí i Font de l’Alba, els dimarts, dijous i divendres de 18 a 20 hores, i dissabtes i diumenges de 16 a 20 hores.

Els patis artístics tenen una novetat aquest any. Neix el Pati de Flamenc, a l’escola Sant Llorenç, del 8 de juny al 14 d’octubre. Aquesta activitat s’afegeix al pati de hip-hop, a l’institut Ègara, que arriba a la seva tercera edició amb molt d’èxit.

Campus tecnològic i casals comunitaris

Una de les principals novetats d’aquest +Estiu 2022 serà un campus tecnològic, fruit de la col·laboració entre els tres centres universitaris de la ciutat i l’Ajuntament. S’iniciarà el 27 de juny i durarà fins al 15 de juliol, adreçat a alumnat de 3r i 4t d’ESO. Hi ha quatre cursos programats amb eixos temàtics diferents: projecte audiovisual (realització d’un curtmetratge); cara a cara amb un robot industrial; programació bàsica aplicada amb l’Arduino; i tècniques d’animació audiovisuals.

L’altre novetat són els casals comunitaris dels districtes 4 i 7. El primer es durà a terme a Les Aimerigues. El segon, al Francesc Aldea. Al D4 el casal estarà centrat en el món de l’art i la dansa i inclourà tallers de zumba, hip-hop, capoeira, pintura mural, dibuix creatiu, etcètera. Hi assistiran joves de tres centres de secundària del districte (Terrassa, Domènec Savio i Les Aimerigues). Per la seva banda, el casal D7 no tindrà un eix temàtic definitiu sinó que inclourà activitats de diversos àmbits (castellers, batucada, robòtica, circ…). En aquest cas hi assistiran 15 alumnes en situació de vulnerabilitat econòmica de les escoles Francesc Aldea, Josep Ventalló i de l’Institut Ègara.

Curset de natació i casal de cinema

Igual que l’any passat, l’Ajuntament ofereix un curset de natació a l’estiu adreçat a l’alumnat de sisè de primària, procedents de nou escoles diferents. Del 27 de juny al 22 de juliols, tots els dies feiners, 100 nens i nenes (en dos torns) es troben al Club Natació Terrassa per aprendre nocions bàsiques de natació, com a mesura de seguretat.

Pel que fa al casal de cinema, arriba a la segona edició, orientat a nois i noies de 12 a 17 anys de tots els centres que formen part del PEE. De dilluns a divendres en horari de matí, i durant dues setmanes, participaran en la creació i muntatge d’un projecte audiovisual de manera pràctica, gràcies a la col·laboració dels professionals i instal·lacions de l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya.

Aquest any també hi haurà casals a dues escoles bressol de Terrassa: Coloraines i Vallparadís. Seran 200 places que oferiran activitats de lleure del 5 al 29 de juliol, en horari de 8 a 16 hores. I estan oberts a tots els infants matriculats en qualsevol dels 11 centres municipals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa