El Centre de Desenvolupament, Instrumentació i Sensors (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb seu al Campus de Terrassa, participa amb l’empresa IDOM en la construcció de l’Extremely Large Telescope (ELT). L’ELT, que serà el telescopi terrestre òptic i infraroig proper més gran del món, s’està construint a més de 3.000 m d’alçada, al cerro Armazones, al desert d’Atacama, a Xile. Es preveu que entri en funcionament el 2027.
El CD6 treballa concretament en el disseny del sistema òptic que s’utilitzarà per calibrar el gran mirall principal del telescopi, de 39 metres de diàmetre, el més gran dels que existeixen actualment. “Aquest revolucionari telescopi de llum visible i infraroja serà l’ull més gran construït fins ara per observar el cel i obrirà el camí cap a una nova generació de telescopis òptics terrestres”, informa la universitat en un comunicat. Afegeixen que l’ELT proporcionarà imatges 15 vegades més nítides que les del telescopi espacial Hubble i permetrà explorar profundament l’Univers amb un gran detall, la qual cosa comportarà un gran avenç en el coneixement astrofísic.
L’investigador Santiago Royo, director del CD6 i coordinador del projecte per part de la UPC, “el repte és aconseguir que el mirall es mantingui en posició i en forma amb una precisió de desenes de nanòmetres al llarg dels seus 39 metres d’extensió a mesura que es van reemplaçant segments. A diferència d’altres telescopis amb miralls primaris segmentats, el Local Coherencer permetrà fer aquesta tasca de dia, maximitzant, així, el temps d’observació durant la nit. Un dels reptes d’aquest sistema és la llum ambient, que afegeix problemes d’il·luminació de fons a l’instrument”.
Cap a un estudi de planetes semblants a la Terra
Els telescopis extremadament grans són una de les màximes prioritats en l’astronomia terrestre a tot el món. El projecte de construcció de l’ELT va ser aprovat per l’European Southern Observatory (ESO) el 2012 i està destinat a revolucionar l’astronomia moderna. Un dels objectius del telescopi és detectar i estudiar planetes semblants a la Terra al voltant d’altres estrelles i podria convertir-se en el primer telescopi en trobar proves de vida fora del nostre sistema solar. L’ELT també investigarà els confins més llunyans del cosmos, revelant les propietats de les galàxies més primerenques i la naturalesa de l’univers fosc.